Menu

.      

Minister Aaviksoo: uus rahastamise mudel toetab põhikoole

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo möödunud teisipäeval Tartu loomemajanduskeskuse seminariruumis ajakirjanikele koolikorralduspoliitikat tutvustamas.   Foto: Võrumaa TeatajaKOOLIKORRALDUS • Tuleva aasta algusest rakenduv uus hariduse rahastamise mudel toetab võrreldes varasemaga rohkem väiksemaid põhikoole, ütles haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo teisipäeval Tartus maakonnalehtede ajakirjanikele korraldatud esitlusel.

Praeguse süsteemi järgi, mis arvestab õpilaste arvu, on kehvas seisus väiksemad omavalitsused või need, kus tegutseb mitu väiksemat kooli, sest õpetajale palga maksmiseks peavad nad riigipoolsele toetusele lisa maksma. Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo on varem kinnitanud, et edaspidi enam väiksemaid koole pole kavas sulgeda ning vajadusel on neile kavas koolituse jätkamiseks peale maksta.

Aaviksoo ütles, et uus mudel toetab põhikoole, kuueklassilisi koole ning kool-lasteaedu. Mudelis nähakse ette mitmed erandid saarte ja väiksemate kohtade tarbeks. „Väiksematele antakse raha juurde, gümnaasiumiastmelt võetakse vähemaks,” seletas Aaviksoo uue mudeli põhimõtteid, „teeme tugeva põhikooli.”

Gümnaasiumide osas näeb ministeeriumi plaan ette katta kogu Eesti riigigümnaasiumidega ja kui omavalitsused soovivad lisaks gümnaasiume ülal pidada, siis tuleb hakata neile juurde maksma. Esimeses järjekorras rajatakse lisaks Viljandile, Haapsalule ja Jõgevale riigigümnaasiumid Sillamäele, Tartusse, Võrru, Pärnusse ja Jõhvi. Tuleviku osas on koolivõrgu prioriteet, et igas maakonnakeskuses tegutseks vähemalt üks gümnaasium.

Võru maakonna õpetajate palga tabelit vaata ajalehest!

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD