Menu

.      

Riigiasutused peavad hakkama seadust täitma

Kuni Eestis pole kehtestatud eriolukorda, pole mingit arusaadavat põhjust, miks riigiasutused ei võiks hakata piiriületusega seoses seadust täitma. Vastasel korral loobuvad seaduste täitmisest kodanikud ja sellele järgneb anarhia.

Neljapäevasel Riigikogu liikmete ja juhtivate tolliametnike kohtumisel tuli välja, et tolliametnikud ei täida teadlikult seadust, sest nii on neile sobivam. Jäi mulje, et ametnikud peavad end ise Eestis seadusandjaks ega pea Riigikogu liikmeid, kellel on seaduste loomiseks põhiseaduslik õigus, mitte millekski.


Nagu Riigikogu liige Inara Luigas on korduvalt rääkinud, pole Eestis seadust muudetud alates 2004. aastast ehk Euroopa Liiduga liitudes ja seaduse järgi on igal inimesel õigus tuua kord päevas enda tarbeks autokütust maksuvabalt auto standardses kütusepaagis.


Kagu-Eesti elanikud teavad, et tegelikkuses pole seadust süstemaatiliselt täidetud, vaatamata riigikontrolli varasematele tähelepanekutele. Kütust toodi mitu korda päevas ja seda müüdi edasi ebaseaduslikult nii piiri ääres kui kaugemal. Probleem oli suur, ärilisel eesmärgil kütusevedajad ummistasid piiri, ent rahandusminister vastas 2011. aastal riigikontrolli märkustele, et kitsendusi ei saa teha, kuna see läheks vastuollu Euroopa Liidu normidega.


Möödunud aasta jaanipäeva paiku tuli kui välk selgest taevast uus kord, kus senine vedajate anarhia asendus ametnike anarhiaga. Kaotajaks on mõlemal juhul heausksed piiriületajad – kui varem tuli piirijärjekorras oodata tunde, siis nüüd tuleb tublisti rahakotti kergendada. Üks sellistest uue korra ohvritest oli Võrumaa mees Tiit Saar, kelle tervis pärast vintsutusi piiril oluliselt kehvenes, kes kadus ootamatult aasta algul ja kelle pooleldi lagunenud surnukeha leiti Lõõdla järve lähistelt mõned nädalad tagasi.


Neljapäeval olid Koidulas kohal Riigikogu liikmed mitmest eri erakonnast, kes kõik näisid olevat Inara Luigase jutuga päri, ent ometi jäi mulje, et seadusandja ei kontrolli Eestis enam seda, mis seadustega toimub.

20 PÄEVA ENIMLOETUD