Menu

.      

Täna toimub Lasval laat ja järvemuusika

Meenutus eelmisel aastal toimunud tulemuusika vaatemängust. Foto: MAARJA KAIVLAAT JA KONTSERT • Täna kell 10 toimub Lasva rahvamaja esisel platsil ning noores pargis laat ja täika.

„Käesolev aasta on pärandkultuuri aasta ja seepärast oleks vaja elustada ka laata,” sõnab Silja Vijar, kes on Lasva valla turismiinfokeskuse juhataja. Idee laadast käis välja vallavanem Juris Juhansoo juba möödunud aastal.

Laada korraldajaks on Lasva vallavalitsus. Kokku on müüjaid laadale registreerinud 35. Täikal müümiseks eelnevalt registreeruma ei pidanud ja selle eest eraldi tasu ei võeta. Miks mitte järgmisel aastal traditsiooni jätkata? Aeg laadal kauplemiseks on hea, sest lapsevanemad saavad sel ajal oma lastele väikeseks jäänud riideid müüma tulla. Kuna kooliaeg on kohe-kohe tulemas, on laadal selline koolilaada nurgake.

„Miks ära põlata kellegi teise kantud riideid, kui need võivad vabalt kellelegi teisele sobida ja parajad olla?” küsib Silja.

Laadale lisaks sisustatakse päev veel erinevate võistluste ja mängudega, nagu näiteks õllekasti hoidmine, munapüüdmine, sangpommi rebimine ning köievedu, mille peaauhinnaks on sõiduauto. Milline auto, jääb saladuseks kuni auhinna üleandmise hetkeni.

„Laadal on alati olnud ka mingi esineja,” rääkis Silja, „seekordse Lasva laada esinejaks on Koit Toome.” Lisaks muusikalisele osale saab rahvas nautida ka Lasva rahvamaja näitetruppide Hää Nali ja Näitelust etteasteid. Väikestele laadalistele on olemas mängunurk, kus lõbusalt aega veeta, kuni vanemad laadal ringi jalutavad.

Üheksas järve tulemuusika

Nagu kõikidel eelnevatel kaheksal aastal, toimub ka täna, 17. augustil Lasva järve kaldal üheksas tulemuusika vaatemäng, mis algab kell 20.30. Tulemuusika vaatemängu korraldatakse jätkuvalt sellepärast, et pakkuda nii omakandi inimestele kui ka nende sõpradele ja tuttavatele ning ka teistele üks armas kultuurne õhtupoolik. Vaatemäng, mis toimub sel aastal juba üheksandat korda, on suuresti korraldatud ka seepärast, et sellele järgneb alati Eesti taasiseseisvumispäev.

Vaatemängu järvel pakuvad ka värviline purskkaev ja leegitsevad õnnetähed. Inimesed saavad ka sel aastal oma soovideküünla kaheksakannale asetada, mis järvele saadetakse. Täht peaks aasta jooksul kõik soovid täide viima.

Vaatemäng järvel saab alguse õdede Camilla ja Carola Kaaveri viiulimänguga, neid saadab süntesaatoril nende ema Aita. Üks tüdrukutest on kuue- ja teine üheksa-aastane ning see on näide pärandkultuuri edasiandmisest järeletulevatele põlvedele.

Igal aastal enne järvemuusikat on inimestele uudishimu pakkunud esinejad ujuvparvel. Nagu ka juba plakatitelt on võidud lugeda, pakuvad sel aastal muusikalist naudingut ligi poolteist tundi Kõrsikud – Andrus Albrecht ehk Bonzo, Alari Piispea ehk Päss ja Jaan Pehk ehk Orelipoiss.

„Kõrsikute idee peale tulin seepärast, et „Eesti laul 2013” võistlusel laulsid nad ennast nii soojaks rahva südamesse,” räägib Silja ja lisab, et alguses ei usutud eriti, et Kõrsikud oleksid nõus Lasva järve ujuvparvel esinema. Bänd on nime teinud kõigest poolteist aastat. „Kõrsikud on hea valik ka seepärast, et neil on palju erinevaid rahvapille oma esinemistel. Tänavu on pärandkultuuriaasta ning miks mitte tunnustada meie rahvapille ja neid viisikesi, mis rahvapillidel loodud?” mõtiskleb Silja.

Kui lihtne oli Kõrsikuid nõusse saada? „Bonzoga olid läbirääkimised ja alguses ei olnud nad nõus. Hind oli meie jaoks natuke kallis, mis nemad esitasid. Lõpuks saime siiski kaubale ja helitehnika pärast me samuti muretsema ei pea, kuna Kõrsikud võtavad ise helitehnika kaasa,” nendib Silja. Kontsert kestab kaks korda 30-40 minutit. Vahepala pakub tantsukollektiiv Variatsioonid. Esitusele tulevad tantsud, mille on loonud Maire Udras.

„Suuname pilgud meie oma järvele. See ei ole kontsert, vaid vaatemäng, et näha, et meil on midagi ilusat – keset küla ilus järv,” räägib Silja.

Traditsiooniliselt lõpetab vaatemängu ilutulestik. Seda oodatakse väga, rahvale tulevärk meeldib ja augustikuus on ju pimedad ööd. Ilutulestikule järgneb afterparty Lasva rahvamajas, kus jätkub samuti tantsu ja tralli.

Tasustatud üritus

Mispärast müüakse sel aastal pileteid? „Suurim eesmärk on muuta Lasva laat ja järve tulemuusika isemajandavaks ürituseks, et see saaks vaatamata toetajate olemasolule kindlasti igal aastal toimuda. Pilet täiskasvanule hommikust kuni kas või järgmise hommikuni on kolm eurot. Kui tulla üritusele õhtul, on pilet juba viis eurot. Seega, iga inimene saab valida, kas ta ostab kolme- või viieeurose pileti,” ütleb Silja.

Mida siis saab kolme euro eest? Laadal kauplemas käia, müüa oma kaupa täikal, osaleda võistlustel ja võita auhindu (köieveo peaauhinnaks, nagu öeldud, on sõiduauto), Koit Toomet kuulata, näitemängu nautida, õhtust tulemuusikat kuulata, kus peaesinejaks on Kõrsikud, ilutulestikku vaadata ning jalga keerutada rahvamajas kuni varaste hommikutundideni. Pilet sisaldab ka õnneküünalt. Kui möödunud aastal pidi küünla lisaraha eest ostma, siis sel aastal on see piletihinna sees. Välja on pandud ka annetuskast, kuhu saab raha panna kahel eesmärgil: Lasva veetorni galerii ja kiriku valgustuseks. Piletiraha läheb puhtalt ürituse enda korraldamiseks. Suurtoetajad on Lasva vald, Võrumaa partnerluskogu läbi Leader-programmi ja Eesti Kultuurkapital.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD