Menu

.      

Põlva valla volikogu võidakse tulevikus kahes ringkonnas valida

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Vabaerakonna Põlva piirkonna liikmed on algatanud sotsiaalmeedias avaliku toetuse kogumise kampaania, mille eesmärk on, et haldusreformi käigus moodustatava Põlva valla volikogu valitaks tulevikus kahes valimisringkonnas.

Omavalitsuste ühinemist korraldav juhtkomisjon ja vallavolikogud on tänaseks heaks kiitnud ja suunanud avalikule arutelule Ahja, Laheda, Mooste, Vastse-Kuuste ja Põlva valdade ühinemislepingu variandi, milles nähakse moodustatava 14 400 elanikuga Põlva vallale ette 23-mandaadilist volikogu, mis valitaks ühes valimisringkonnas, teatas erakonna pressiesindaja reedel BNS-ile.

Kui Põlva linnas, kus elab 40 protsenti kavandatava omavalitsuse elanikest, on rahvastikutiheduseks 1034 inimest ruutkilomeetrile, siis kokku 700 ruutkilomeetril laiuvates hajaasustusega maaomavalitsustes on rahvastikutiheduseks üksnes 8-17 inimest ruutkilomeetril.

Vabaerakondlaste hinnangul toob volikogu valimine ühes valimisringkonnas kaasa kohaliku võimu ebamõistliku kontsentreerumise keskusesse ja vallasisese kiire ääremaastumise ohud.

Toetuskampaaniaga soovitakse seega saavutada olukord, et liituvad omavalitsused paneks 1.-5. detsembrini toimuvatele rahvaküsitlustele välja ka lisaküsimuse valimisringkondade moodustamise valikutes ja viiks hiljem ühinemislepingu vastavusse rahva tahtega. Oma ettepanekuna näevad Vabaerakonna kohalikud liikmed Põlva oludesse paremini sobivat 25-mandaadilist volikogu, mis valitaks kahes valimisringkonnas - üks Põlva linnas, kus oleks kümme mandaati ning teine ühiselt Laheda, Mooste, Ahja, Vastse-Kuuste ja kuni 2013. aastani tegutsenud Põlva valla haldusterritooriumitel, kus oleks 15 mandaati.

LOE VEEL

PÕLVA UUDISED