Menu

.      

Mõnistes valmib suurfilmi võtetel Vargamäe Andrese talu

  • Kirjutas Tomi Saluveer

Filmi „Tõde ja õigus” režissöör Tanel Toom näitab suunda, kust Andres ja tema noor kaasa Krõõt filmi jaoks Mõnistesse ehitatud Vargamäele saabuvad. Foto: GREGOR SALUVEER

PILDIGALERII EESTI FILM ❯ Mõnistes toimuvad romaani „Tõde ja õigus” põhjal valmiva mängufilmi võtteplatsi ja Vargamäe Andrese talu ehitustööd. A. H. Tammsaare romaani alusel valmiva filmi eelarve on enam kui kaks miljonit eurot ja see peaks linastuma Eesti riigi saja aasta juubeliks 2019. aastal.

„Otsingud sobiva võttekoha leidmiseks kestsid üle Eesti ligi pool aastat,” ütles filmi stsenarist ja režissöör Tanel Toom, selleks sõideti tema sõnul läbi sadu kilomeetreid. „Lõpuks oli valikuid vähe, Mõnistes asuv maatükk oli filmimise jaoks ainus õige suuruse ja kõrgusega lagedal asuv mägi.”

Sarnaseid maastikke ei leidu

Noored vanutajad teevad tööd, et kõik filmitalu erineva vanusega palgid näeksid välja ühesugused.  Fotod: GREGOR SALUVEER

Toomi sõnul tehti suurfilmi jaoks sobiva koha leidmisel eeltööd Google’i ja maa-ameti kaardirakenduste kaudu, kõigepealt märgiti kaartidel võimalikud asukohad ja siis hakati neid läbi sõitma.

„150 aasta vanust täpselt identset maastikku, keset soid asuvat puhast lagedat mäge, Eestis praegu ei leia,” ütles Toom. Võimalikult tõepärase maastiku filmiekraanile toomiseks kasutatakse praegugi osaliselt 3D programmeerimist.

Esimesed filmivõtted toimuvad Toomi sõnul järgmise aasta märtsis. „Filmimine toimub aastaaegade kaupa, keeruliseks muudab asja see, et filmi tegevus toimub 24 aasta jooksul,” lausus ta.

Vargamäe Andrese maja ehitatakse filmimise jooksul neli meetrit pikemaks, aknad saavad suuremaks ja muldpõrand asendatakse laudpõrandaga.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD