Menu

.      

Uma Pido juubelipidu toob Kubija laulukaare alla rekordarvu esinejaid

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTOD: Aigar Nagel

Võrokeelne laulu- ja rahvapidu Uma Pido toob laupäeval Kubija laulukaare alla 3800 lauljat.

Tegemist on suurejoonelise juubelipeoga, millega tähistakse nii kümneaastast Uma Peo traditsiooni kui Eesti 100 aasta juubelit. Võru Kubija laululaval astub laupäeval üles 3800 esinejat ning ühtekokku oodatakse Kubija mändide alla 10 000 inimest, kes kõik tunnevad rõõmu Vana-Võromaa rikkaliku kultuuripärandi ja ummamuudu ilmakaemisõ üle.

FOTOD: Aigar Nagel

Uma Peo lavastab Helena Kesonen, kelle sõnul tuleb seekordne pidu kirev ja mitmekihiline “nigu vanaimä egäpäävätse’ rõiva’“ ja näitab nii kultuuri nooruslikku kui rahvalikumat nägu. “Peol näeb kõike seda, mida ühel juubelipeol ette võib tulla – parimad laulud, põnevad tantsud ja lõpuks ilmatu pikk pidulaud,“ ütleb Kesonen.

“Uma Pido on jätkuvalt eriline seetõttu, et tegemist on kõige suurema võrukeelsete ja -meelsete inimeste kokkusaamisega maailmas. Kui üldse on võrokesi kokku 75 000, siis Umast Pidost saab esinejate, pealtvaatajate või laadaliste hulgas osa vähemalt iga seitsmes võrokene,” on Uma Pido pidu korraldava Võro Seltsi VKKF juhatuse liige Triinu Laan uhke.

FOTOD: Aigar Nagel

Peo projektijuht Merike Tigas lisas, et sarnaselt eelmistele aastatele tuleb võrokesi peole ka välismaalt. “Nii, et võib julgelt öelda, et tegemist võrokeste ülemaailmse kokkutulekuga,” sõnas ta.

Tähistamaks seda, et esimene Uma Pido leidis aset kümme aastat tagasi ning tänavune pidu on järjekorras viies, otsustasid korraldajad anda repertuaarivaliku kõigile soovijatele. Peo laulukava koosneb nüüd hääletusel selgunud rahva lemmikutest, millele korraldajad lisasid omalt poolt kaks peo jaoks spetsiaalselt tellitud uut laulu.

Lauljaid saadab Võro Muusikakooli orkester ja ansambel Jaan Randvere juhtimisel ja solistidena astuvad üles Mari Kalkun, Vootele Ruusmaa, Tauri-Viljar Vahesaar ja folklooripunt Ütsiotsõ ja teised. Kaasa löövad tantsurühmad kolmest erinevast põlvkonnast.

Peopäeval, kui koorid Kubijal õhtuseks peakontserdiks proovi teevad, toimub Võru kesklinna pargis kell 9-14 Uma Pido laat. Seal kaubeldakse kohaliku kraamiga, töötoad tutvustavad võro värki ja laadalavalt kõlab elav muusika.

Laupäeval kell 11 algab Võru Rannatare juurest ka Uma Pido kultuuriloolise matkasarja "Määne om seo maa? Kaemi' perrä!" viimane matk, mis kulgeb Põlva ja Rõuge kihelkonna piiril. Mullu oktoobris alanud rohke osavõtjate arvuga matkasari külastas kõiki Vana-Võromaa kihelkondasid ning Võro- ja Setomaa piiriala ning osutus sedavõrd populaarseks, et matkadele tuldi ka mujalt Eestist.

Kubija laululaval kell 18 algavale peakontserdile järgneb simman ansambliga Ummamuudu. Võrukeelset rahva- ja laulupidu peetakse alates 2008. aastast. Pidu käib külakorda kahe Vana-Võromaa kahe suurema keskuse Võru ja Põlva vahel. 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD