Menu

.      

Antsla kooli ümber on läinud tuliseks

Antsla gümnaasium on üks neist koolidest, mis satub seoses riigi haridusreformiga löögi alla. Möödunud aastal toimunud juhivahetus oli üks katse gümnaasiumi säilitada, nüüd aga selgub, et Antsla inimesed on ise muudatustele vastu.

Eriti karm on, et kooli töötajate omavahelisse kemplusse kisti möödunud aastal kooli õpilased. Nii nagu selgitas vallavanem Merike Prätz, kasutati õpilasi lihtsalt ära, nii et nad kirjutasid pöördumise, et ei soovi lõputunnistust kätte saada mitte kooli direktorilt, vaid oma klassijuhatajalt. See samm oli vapustanud nii kooli kui valla juhtkonda sedavõrd, et kooli direktor otsustati välja vahetada. Õnneks oli juhi koha nõus vastu võtma kogenud koolijuht, pikka aega Võrumaa eliitkooli – Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi juhatanud Katrin Martinfeld. Viimane on just toibunud vapustusest, kus ta lasti koolijuhi kohalt lahti samuti intriigi pärast: nimelt eelistas tema endise alluva, õppejuht Ene Liivamägi koduerakonna sotsiaaldemokraatide juhitav linnavalitsus direktorina teist inimest – Misso koolijuhti Kaider Vardjat.

Nii Antsla kui Võru linna juhtumid näitavad ilmekalt, kuidas poliitilised intriigid segavad koolide juhtimist. Samas on muudatused vajalikud, et koolid praeguses keerulises olukorras püsima jääksid. Võru linn on selles osas võidumees, sest riik rajas just Võrru uue uhke gümnaasiumi, mis peaks tulevikus endale saama kogu maakonna õpilased. Väiksemate kohtade gümnaasiumid nagu Antsla, Vastseliina ja Parksepa satuvad kohemaid löögi alla. Missos ja Varstus juba on gümnaasiumiosa kinni pandud. Missos kukkus pärast gümnaasiumiosa kinnipanekut kiiresti ka põhikooli õpilaste arv ja võib arvata, et sama juhtub ka teiste koolidega.

Antsla kooli puhul oli vallavalitsus pandud kahvlisse, kus vallavanemal oli piltlikult öeldes valida, kas lahkub tema või lastakse lahti kooli direktor. Vallavanem valis enda ja lasi direktoril minna. See samm käivitas aga viitsütikuga pommi, kus järgmistel direktoritel on raske enam midagi muuta.

ARVAMUS