Menu

.      

Nii- ja naapidi nutikast ettevõtlusest

Ettevõtlusnädal algas õpetajate päeval turismipäevaga smarthotelli Georg restoranis, kus pärastlõunal kogunesid õpetajad oma päeva tähistama.

Ettevõtlusnädala juhtteemaks on „Nutikas ettevõtlus”. Georgi hotell on parimaks nutikuse näiteks, kus iPad vahendab paarisaja majas ja õues oleva anduri näitusid ning võimaldab kõike alates õuelaternatest kuni WC käepidemete värvideni juhtida ja jälgida.

Nutikad ollakse ka Jõeääre talus, kus on mesitarusid sama palju kui aastas päevi ning saadakse kenasti hakkama. Sõmerpalu vald julgeb aga oma ettevõtjaid tutvustada lausa suurele hulgale huvilistele. Tõeline nutikuse keskus on aga Väimelas Pärna teel asuv kompetentsikeskus Tsenter. See teeb meele rõõmsaks.

Samal ajal teame, et riik on tüürinud Estonian Airi hävinguni ning esmaspäevasel turismipäeval öeldi mitu korda, et Lõuna-Eesti turismiarendajad peaksid Riia lennujaama poole vaatama. Kes oskaks kokku lugeda, kui palju maksumaksja raha on Eesti Õhu lennukiturbiinide kaudu ära põletatud? Riigiettevõttest Tallinna Sadam rääkimata. Eesti Post innustus mõned aastad tagasi ärist Kasahstanis, nüüd pingutatakse teha koostööd hiinlastega. Meie maainimesed on tülikad, sest neile lehtede viimine ei ole kasumlik.

Kui meenutada nutika ettevõtluse nädalal ja tänasel ettevõtja päeval veerandit miljonit praaki ID-kaarti, siis hakkab ettevõtjatest ja nende pingutustest kahju. Riik tunnistab, et on ilmaasjata palgal pidanud 750 ametnikku, keda tuleb nüüd ummisjalu koondada. Selle koondamisega kipub aga olema nii, et koondamistont käib ringi ikka pealinnast kaugemal. Küllap tulebki ametnikearmeed kärpida, sest ametnikud on igavusest bussipeatuste nimesid muutma hakanud ning talvel soojaks ja suvel jahedaks konditsioneeritud kabinettides küpsiseid krõbistades järeldusele jõudnud, et 600 bussipeatuse nime vajab vahetamist. Äkki tulebki nõus olla Gunnar Okiga, kes soovitas eesti keele instituudi ülikooliga liita ning Võru instituudigi võiks liita Mulgi ja Setu omaga!?

Põllumeestele (samuti ettevõtjad) oli väga raske toetusteks 7,4 miljonit eurot leida. Jalgpallistaadioni jaoks leiti viis miljonit nagu muuseas. Põllumajandusministeeriumist sai taas maaministeerium, nagu muud poleks teha, kui nime muuta. Stopp!

Heisakem lipud! Täna on ettevõtja päev. Palju tervist ja tervet mõtlemist sulle, Võrumaa ettevõtja!{fcomment}

ARVAMUS