Menu

.      

Võrumaa väike metallivedur kihutab järele suurele puiduvedurile

Oktoobri alguses toimunud Võrumaa ettevõtlusnädalal selgusid Võrumaa vedurid. Nutikaks veduriks tunnistati OÜ Werrowool Antslast, edukaks startivaks veduriks sai OÜ Kotli Köök Missost, tubli mikroveduri tiitli võitis OÜ Kalvet Capital Rõuge vallast. Ettevõtluse väike vedur suure veduri taga oli OÜ Baltic Steelarc Antslast/Urvastest. Suure veduri aunimetuse pälvis AS Förmann NT. Esikohavõistlusse on asunud puidu- ja metalliettevõte.

Kui vaadata väikese veduri hoogu, mis on mõne aastaga suutnud käibe kolmekordistada, ja laienemisplaane, siis … tuleb Antsla vallal väga kiirustada, et Kobela peedipõllu asemele tekkiks kiiremas korras nüüdisaegne tööstusala, kus oleks avarust tootmise arendamiseks ja ruumi suurte rekade liikumiseks. Siin peab mõstvat suhtumist üles näitama ka riik, et maad saaks kasutada nii, nagu kogukonnal seda just tarvis on.

Muidu süveneb veelgi tunne, et Estonian Airi jaoks tuli raha nagu küllusesarvest, kuid kohalikke küsimusi ei saa ega saa lahendatud. Reformimata riigimaal võib kasvada võsa, kuid kohalikule omavalitsusele seda ettevõtluse edendamiseks anda ei saa. Küsimatagi on selge, et võsast kasulikum on töökohad, kuid ikkagi on võsamõte riigiametnike jaoks vähem probleemsem.

Nüüdisajal on metallitöötlemine saavutanud äärmise täpsuse, ja polegi vist enam asja, mida ei oleks võimalik metallist valmistada. Kui nimetada ühes lauses laserite kasutamist silmaoperatsioonideks ja metallilõikamiseks, siis aimub, kuhu oleme jõudnud.

Metallitöötlemise juures on oluline roll metallil, mida töödeldakse. Maailmaturul maksab üks kilo USA kesklääne terast 0,403592571 eurot ehk sama palju kui kilo kartuleid Võru turul. Plaatina kilo on 27 711,2573 eurot, selle eest saaks  paar autot osta. Kullakilo hind on 32 745,80864 eurot.

Metalliturul on keeruline orienteeruda, sest peale metallide puhtuse kasutatakse erinevaid kaaluühikuid nagu näiteks lühikene tonn, mis on 2000 naela ehk 902,2 kilo. Mitukümmend tuhat kilo kaalub üks väike ja üks suur vedur? Mitmest detailist koosneb vedur? Metallitöömehed teavad.{fcomment}

ARVAMUS