Menu

.      

100 laeva 100 protsenti ekspordiks

Ettevõtluse võlusõna on eksport. Võrus on ettevõte, mille toodang läheb sajaprotsendiliselt ekspordiks. Ettevõtte eesotsas on Rootsi paberitega laevaprojekteerija ja -ehitaja Mart Perli, kelle kohta saaks öelda: rootslastele oma, omadele võõras, sest eestlased pole tahtnud tosina aasta jooksul ühtegi laeva!?

Antslas asuva Baltic Steelarci toodangust läheb ekspordiks 99 protsenti. Igast maailma nurgast võib leida Väimelas asuva Rauameistri toodangut. Küllap saaks näiteid tuua veelgi. Nende ettevõtete jaoks on toodangu eksport igapäevane asi.

Majandusekspert Heido Vitsur on mures, sest meie majanduskasv on olematu, pigem läheme tagasi. Kõnepultidest kuuleb, et kui meie naabritel hakkab paremini minema, siis kasvab ka meie eksport. Heido Vitsur nimetab olukorda meie majanduses dramaatiliseks. Ta ei suuda näha ühtki hooba, mis suudaks lähiaastatel majandust positiivselt kiirendada, et murda läbi klaaslaest, mis meid lahutab tõhusast paljukihilisest arenenud riikide majandusest. Tulevik on majanduse arengu seisukohalt külm, kirjutab Äripäev.

Pankurid lõbustavad end ütlusega: mitte raha pole vähe, vaid ideid, mis rahastamist vääriksid. Klaaslae läbimiseks on tarvis mõelda teisiti. Tore näide on Ajujahile esitatud halukaarik või koerte mobiiltelefon. Küünikud ütlevad, et teavad küll, et kahe punkti vahel on lühim tee sirgjoon, kuid kui tahad edu saavutada, tuleb teinekord tõestada, et edu toob kahe punkti vaheline kõverjoon ja et kaks pluss kaks võib olla näiteks 4,4.

Eile algas Robotex 2015, kus osaleb seitse Võrumaa nupukate noorte robotit: Rombo, Gunnar, Kotkas3 ringrajal, Vineer, Mars-J, Alfa1.0 joonejärgimise rajal ja RRT ehk sumorobot. Kuus esimest robotit ehitasid Võrumaa kutsehariduskeskuse ja viimase Rõuge põhikooli õpilased. Edu neile Robotexil! Need noored on Võrumaa sool! Neil noortel tasuks ettevõtjail silm peal hoida.

Võrumaal on, mille üle uhke olla!{fcomment}

ARVAMUS