Menu

.      

Jõulude-eelse müügisagina tippaeg on käes, kuid püüdke säilitada rahu

Rahu raha väljaandmisel on oluline, sest mõtlematult tehtud ost võib tuska valmistada näiteks kevadeni, kui otsustate tarbetu asja lihtsalt minema visata.

Tarbijakaitseameti jurist Juta Jõgis soovitab enne ostude sooritamist võimaluse korral aeg maha võtta ning suhtuda soodusprotsentide ja vilkuvate tulukeste virvarri kriitilise meelega. Eriti tähelepanelik tasub olla e-poes osteldes, kus ostuotsus võib kujuneda kergemini ning ei pruugita tutvuda teiste e-kaupluste pakkumistega. Reaalses ostukohas, näiteks kaubanduskeskustes külastab tarbija üldjuhul enne mitut poodi ning üldpilt soovitava kauba turuhinnast on kergem tekkima.

Muidugi on selleks kõigeks tarvis aega, kuid tasub uskuda, et see aeg ei ole kulutatud aeg. Ei juhtu tegelikult ju midagi hullu, kui mõne varem valmis valitud asjakese ostmata jätate ja palju paremale ostumõttele tulete.

Tarbijakaitseseadus keelab ebaausate kauplemisvõtete kasutamise. Kauba pakkumine tarbijale peab toimuma häid kaubandustavasid arvestades ning tarbijate suhtes ausalt. Kauplemisvõtet peetakse eksitavaks, kui sellega esitatud teave on ebaõige või kui faktiliselt õige teabe esitusviis petab või tõenäoliselt petab keskmist tarbijat ja selle mõjul teeb või tõenäoliselt teeb keskmine tarbija tehinguotsuse, mida ta muul juhul ei oleks teinud. Teave on ebaõige, kui see sisaldab valeandmeid hinna või hinna arvutamise aluste või konkreetse hinnaeelise olemasolu kohta.

Oluline on teada, et ebaausa kauplemisvõtte kasutamise keelu rikkumine ei too iseenesest kaasa tehingu tühisust. Kui hiljem selgub, et hinnavõit oli lubatust väiksem, ei anna see tarbijale alust kauba tagastamiseks. E-poest ostetud kaubale kehtib tavapärane 14päevane tagastusõigus.

Ebaausate kauplemisvõtete kasutamise keelu rikkumise eest on ette nähtud rahatrahv kuni 10 000 eurot. Alates järgmise aasta 1. märtsist tõuseb võimalik rahatrahv kuni 32 000 euroni.

{fcomment}

ARVAMUS