Menu

.      

Soome mammon ahvatleb juba põhikooli võrukaid

Wermo annab tänases lehes teada oma edust pärast rasket mõõnaperioodi ning plaanitavast laienemisest. Lähiaja suurimaks väljakutseks pole aga mitte toodanguga seotud teemad, vaid tööjõu leidmine. Seejuures meenub selline vestlus ka teise mööblitööstuse, Võru Seedriga.

Mõlemad ettevõtted kurdavad Võru noorte suhtumise üle, töövestlusele tulles tuntakse esimese ja sageli ainsa asjana huvi palga vastu. Olematute oskuste ja kogemuste eest neile neljakohalist numbrit loomulikult ei pakuta. Noorte pilk pöördubki seejärel sõprade, tuttavate või vanemate kiidetud Soome töö poole.

Mööblitöösturid on nõutud. Kas noortele kuutasu osas kogemustega spetsialistide arvelt järele anda? Või ikkagi hoida selg sirgena lootuses, et õnnestub noortega väljaõppe ajaks mõistlik tasu kokku leppida? Suure tõenäosusega jäädakse viimasel juhul noortest ilma.

Illusioonid. Soome põgenemisel võib arvestada, et algajale ehitustöölisele pakutav 1500 eurot on emotsionaalne summa, millest reaalsuses jääb sageli kätte vaid kolmandik. Suure numbri lummuses unustatakse näiteks elamis- ja transpordikulud.

Kui Võrus maksab korter näiteks 100 eurot kuus, siis Soomes on eluaseme üürihind vähemalt 500 eurot. Ja millisest elukvaliteedist saab rääkida viiekesi kahetoalises korteris elades? Võru vahet sõites ja siin elumõnusid nautides kulub allesjäänud kolmandik lihtsalt transpordi peale.


Noorus on teadagi seiklemise aeg, pisiprobleemid noori ei heiduta. Muret tekitab mõtteviis, et kiire teenimisvõimaluse lootuses ohverdatakse sageli oma tulevik, korraliku kutse- või kõrghariduse asemel pakutakse ennast Soome lihttöödele.

Eesti majandus kosub ja inimeste elatustase aastate jooksul kõigest hoolimata tõuseb. Ilma hariduseta on siingi kümne aasta pärast raske hakkama saada. Olgu see siis kõrgharidus või kutseharidus, targad inimesed ja õppinud meistrid leiavad alati tööd.

Meenub veel kolmaski vestlus. Mõniste vallas Koemetsa külas endale tisleritöökoja rajanud Rein Kalal on kuudepikkune tööde järjekord. Oskustega tisler pole endale reklaami teinud, jutt väärt töömehest liigub suust suhu. Ja võib üsna kindel olla, et mehe teenistus on suurem kui mõnel Soome õnnekütil.

ARVAMUS