Menu

.      

Kaugtöö eelised, kaugtöö ohud

Tänases lehes kirjutame kaugtöö eelistest kontoritöö ees. Neid on palju. Toome välja eelised, aga ka võimalikud ohud.

Üheks suurimaks argumendiks kaugtöö valimise kasuks on aja kokkuhoid tööle ja töölt koju sõitmisel, sest tööandja ei käsitle sõiduaega tööajana. Eriti mõjutab see näiteks Võrust Tartusse või Valka tööl käimist, nädalas kulub seeläbi üks lisatööpäev. Peale selle ummikud ja kütusekulu.

Kaugtöö võimaldab tegutseda efektiivsemalt ja kasutada otstarbekamalt ressursse nii töötajal kui ka tööandjal. Inimesed on sageli produktiivsemad ja vastutavad tehtud töö eest rohkem, kui omavad suuremat kontrolli oma tööaja, töökoha ja tööülesannete osas.

Tööandja jaoks on suureks eeliseks ka suurem valikuvõimalus. Kaugtööle saab võtta ka mõnes Eestimaa kaugemas nurgas või ka välisriigis elava inimese. Samuti spetsialisti, kellele ei sobi kontorimelu ja sellega kaasnev liigne sotsiaalsus. Ning miks mitte ka lapsepuhkusel oleva ema või isa.

Kaugtöökohtadest sündivat kasu võib vaadata ka laiemas plaanis. See toob kaasa regionaalse arengu ja maapiirkonna rahvastiku suurenemise ning  ettevõtluse elavnemise. Kaugtöö tähendab ka rohelisemat mõtlemisviisi, sest väheneb ju heitgaaside hulk ja paraneb elukeskkond.

Millised aga kaugtöö ohud, mida eelkõige tööandjad pelgavad?

Tööandjad kardavad, et kodus arvuti taga töötamine ei suuda asendada klassikalist näost näkku suhtlemist. Tänapäeval on tänu Skype’ile võimalik see probleem siiski lihtsalt lahendada, koosolekuid võib interneti teel teha kas või viis korda päevas.

Samuti kardetakse niinimetatud ühtsustunde vähenemist, pikemaajalise kaugtöö tegemisega võib kaduda emotsionaalne side organisatsiooniga. Väheneda võib õppimisvõime ja pidurduda töötaja professionaalne areng.

Tõsisem probleem võib teatud ametikohtadel olla võimaliku konfidentsiaalse informatsioni lekkimine. Seda juhul, kui koduarvutist tööfailidele ligipääsemisel ei ole tagatud piisav turvalisus. Ja teistel pereliikmetel on arvutile ligipääs või pole võrguühendus piisavalt turvaline.

Ning kardetakse ka motivatsiooni- ja distsipliiniprobleeme, sest kaugtöötamine eeldab inimeselt enese motiveerimise oskust. Kodus töötamisel on tööandjal keeruline omada kontrolli töötaja tööaja üle. Inimesel võib tekkida raskusi eraldada pereelu ja tööd.

ARVAMUS