Menu

.      

Sõdurid toovad Võrru elu

Plaane, kuidas inimesi Võrumaale meelitada, on palju: uued tööstusalad, riigiasutuste ümberkolimine, erinevad maale elama algatused, kaugtöökohad, kultuuripärandi projektid jne. Selle kõige kõrval tegeletakse ka eeskujuliku elukeskkonna ja taristu loomisega.

Reaalsus on aga see, et suurim hulk külastajaid saabub tänavu Võrumaale sõjalise iseloomuga ettevõtmiste kaudu. Neljapäeval lõppes kevadine suurõppus Kevadtorm 2016, kuu aja pärast saabub Võrru tuhandeid külalisi seoses siin peetava võidupüha paraadiga.

Linnapildis ja kauplustes jäid viimastel nädalatel korduvalt silma nii Eesti kui ka välisriikide mundrikandjad. Kokku osales Kevadtormil 5000 Eesti ja tuhatkond välismaa sõdurit.  Nende Võrumaa kaubanduses ja teeninduses kulutatud raha võime lugeda tuhandetes eurodes.

Need külalised loovad kohalikele teenimisvõimalusi ning avastavad samas siinset loodust ja piirkonda mõnel juhul esimest korda. Nad tulevad siia heal juhul hiljem tagasi kas külalisena või juba elukoha rajamise plaanidega. Mõni leiab siit kena maalapi, mõni sõdurpoiss ehk endale pruudi.

Hea näide on ka Kuperjanovi jalaväepataljoni tegevus. On mitu näidet, mil Võrru teenima tulnud noormehed jäävad siin hiljem paikseks. Pataljon mõjutab seejuures investeeringuid, Võru soojatootja Danpower näeb ühe oma lähiaja suurema projektina väeosa liitmist oma soojavõrguga.

Kogu selle jutu taustal on kohatu kuulda inimeste nurinat, et sõdurid on tekitanud õppuste käigus kahju loodusele, eraomanike maadele ja teedele. Kaitseväele on teatatud ligi sajast kahjujuhtumist, mis hõlmavad nii väiksemaid rööpaid metsateedel, eksikombel rasketehnikaga eramaadele ja põldudele sõitmist, kooskõlastamata kaevetöid kui ka väiksemaid metsapõlenguid.

Kaitsevägi on lubanud kõik kahjud, mida ei õnnestu likvideerida koristuse ja kergemate töödega, rahalise väljamakse või korrastustöödega täielikult kompenseerida.

Piiriäärne Võrumaa peab kurbnaljakalt tõdema, et ärev olukord suhetes Venemaaga toob kaudselt Võrumaale samaväärselt palju külalisi ja rikkust kui tublide ametnike ja ärimeeste tegemised.

Olgu selle näiteks kas või Meremäe, kes turundab ennast kui piiriäärset valda, millel on „elus ajalugu”.  Külastajatele näidatakse kohti, kus lihapullid priitahtlikult üle piiri Venemaale putkasid ja Eston Kohver sealsamas vägisi ära viidi.

ARVAMUS