Menu

.      

Hetked, millest tasub ja tuleb mõelda

Ülikuum kevad suutis oma viimastel päevadel tõsiselt üllatada. Võru sai raputada teistest enam. Eile, kevade viimasel päeval said viimased võrumaalased siiski voolu tagasi. Muigega võis kuulata raadiost, kuidas inimestel soovitati rikketelefonil mitte helistada ja sõnumit oodata!? Kui voolu pole, ei mängi ka raadio ja televiisor!? Mobiilid tühjenevad. Kahju on mõelda selle kollase Žiguli omaniku peale, sest vaevalt oli autol kaskokindlustus. See tormi murtud puu sai sellele autole saatuslikuks ja perel pole millega esimesi kukeseeni korjama minna. Kui valmis on meie riik katsumusteks?

Mõru ja mõtlemapaneva hetke pakkus see kevade lõpp Võrumaale veel, sest 17. juuni sai kutsehariduskeskuses rakendusliku kõrghariduse matusepäevaks. Viimases lennus oli koguni neli kuldmedaliga lõpetajat. Kas selline lahendus oli ikka vältimatu? Estonian Airile läksid meeletud miljonid, Nordica toodab igas kuus miljoni kahjumit.

Kuid patt on suve esimesel päeval rääkida kevade miinustest. Juba homme tasub minna kodusesse Tamula randa muinastulede süütamisele või poolesaja kilomeetri kaugusele Pühajärvele. Väike Otepää teeb aasta ringi kadedust tekitavaid üritusi.

Paarkümmend aastat tagasi, aastal 1997 toimus Võrus Vabaduse väljakul võidupüha paraad. Siis oli presidendiks Lennart Meri. Paraadi juhatas võrulasest kaitseväe juhataja Johannes Kert. Maavanemaks oli Tiit Soosaar ja linnapeaks Harri Treial.

Nostalgiaga võib meenutada, et paraadil tuli presidendil lasta riigilippu hoidnud kaitseväelastel tervitusele vastata koguni kolm korda, enne kui tervitus tervituse moodi kõlas. Vabaduse väljakul sõitsid villiste järel UAZikud, GAZ66ed. Tribüüngi oli alles, autahvelgi, kuid  klaaside taga olid tööeesrindlaste asemel folkloorifestivali reklaamid. Sadas vihma.

Ülehomme on võidupüha paraad taas Võrus. Sellist sündmust saab taas näha alles paarikümne aasta pärast. Nii et kõik paraadile, siis jaanilõkkeid süütama ning suve pikimaid päevi ja nädalalõppu nautima.

Hea uudis on ka, et Võrumaa Teataja võitis lõplikult osaühingut Selista Ehitus.

Rõõmsat suve koos Võrumaa Teatajaga!

ARVAMUS