Menu

.      

Kuperjanovi pataljonil uus juht

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Eile andis 2. jalaväebrigaadi Taara linnakus peetud tseremoonial Kuperjanovi jalaväepataljoni endine ülem kolonelleitnant Hando Tõevere üksuse juhtimise üle major Toomas Tõnistele.

Major Tõniste teenib kaitseväes 1996. aastast. Ta on oma teenistuskäigu jooksul olnud vahipataljonis nii rühma kui kompanii ülem, kaitseväe ühendatud õppeasutuses õppur ja lektor ning 1. jalaväebrigaadi staabiohvitser. Enne Kuperjanovi jalaväepataljoni ülemaks asumist teenis major Tõniste Kuperjanovi pataljonis staabiülemana.

Major Tõniste lõpetas aastal 1998 Eesti riigikaitse akadeemia kaitsekolledži ning on seejärel ennast täiendanud erinevatel kursustel Eestis ja välisriikides. Nende hulgas lõpetas ta aastal 2006 Ühendkuningriigi maaväe nooremstaabiohvitseride kursuse Slovakkias, aastal 2015 maaväe vanemstaabiohvitseride kursuse Leedus ning sel aastal kõrgemad staabikursused Balti kaitsekolledžis.

Tõniste sõjaväelise karjääri osas võib tagantjärele heaendeliseks sündmuseks pidada ligi kolm aastat tagasi toimunud Kuperjanovi pataljoni ülema kella laskevõistlust, mille Tõniste võitis. Tsiatsungõlmaa lasketiirus korraldatud võistluses tulistati 100 meetri kauguselt märklehele kinnitatud käekella pihta. Major Tõniste tabas kella neljandal laskeringil.

„Kuperjanovi pataljon on oma ajaloos ületanud Velikaja jõe idas ja võidelnud lõunas vabaks tee Riia linnani. Olles tänapäeval kaitseväe suurim jalaväepataljon seisavad haritud ja asjatundlikud ohvitserid ning allohvitserid hea selle eest, et siin välja õpetatud reservväelased ei ole vajadusel kehvemad oma vaarisadest. Juhtida kuperjanovlasi pataljoniülemana on suur au, vastutus ja väljakutse,“ ütles juhtimise üle võtnud major Tõniste.

Võru külje all Kose teel asuv Kuperjanovi jalaväepataljon on 2. jalaväebrigaadi allüksus, kus viiakse läbi sõjaväelist väljaõpet. Taara linnakus asuval pataljonil on muuhulgas oma raamatukogu, sõdurikodu, spordirajatised (jõusaal, staadion, takistusriba jne), siselasketiir, saunad, meditsiinikeskus ja söökla.

Major Tõniste ei ole tuntud Eesti purjesportlane, ettevõtja ja poliitik Toomas Tõniste, vaid tema nimekaim. Tuult tiibadesse võib aga uues ametis ka temale soovida.

ARVAMUS