Menu

.      

Mehkamaa kirjutas oma mõtted seinale

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Mõniste rahvamaja oli teisipäeval rahvarohke. Vallavolikogu istungile eelnes rahvakoosolek, mida juhtis Võru maakonna omavalitsusüksuste vabatahtlike ühinemiste koordinaator Mihkel Laan. Mehkamaalastel oli võimalus avaldada arvamust Mõniste tuleviku osas seoses haldusreformiga.

Laualejäänud valikuid oli tolleks hetkeks reaalselt jäänud vaid kolm: liituda lõunavõrukatega Varstu-Rõuge-Haanja- Misso suunas, liikuda põhja suunas Antsla-Urvaste poole või lasta riigil ennast sundliita. Osalejatel oli võimalus kõigi kolme valiku plusse-miinuseid ühiselt seina peal kaardistada. Toomegi välja inimeste arvamused ja mõtted, mis rahvakoosolekul kohapeal sündisid:

Lõuna valla plussid: transport; turism; Rõuge kuvand on parem; võrdsemad partnerid suuruse poolest; bussiliiklus olemas (mingisugunegi); suund maakonnakeskusesse.

Lõuna valla miinused: hilinejate (ninaga pildujate) miinus; ääremaastumine; oht haridusele ja kultuurile; sobiva keskuse asukoha leidmine; ühistransport vilets; arstiabi kadumise oht Mõnistest; liiga suure pindala moodustamine; palju partnereid, vähem võimalusi läbirääkimistel midagi saavutada.

Antsla-Urvaste suuna plussid: moodustub võrreldes Lõuna vallaga territooriumilt poole väiksem vald; Antsla on linn; säilib Mõniste kool-lasteaed; säilib kohalik arstipunkt; partnereid vähem, lihtsam läbirääkimistel.

Antsla-Urvaste suuna miinused: Antslasse viib kruusatee; ühistransport olematu (1 bussiliin päevas); haigla puudub; ääremaastumise oht; oht haridusele ja kultuurile; ei ole ühist Urvastega; hetkel puudub igasugune side.

Sundliitmise poolt: moodustataks Põhja- ja Lõuna- Võrumaa vald.

Sundliitmise miinused: määramatus (ei tea suunda, kuhu liidetakse); liitumistasust ilmajäämine; kaasarääkimise võimalus puudub.

Haldusreform pole veel pooltki läbi. Paljud nimetatud teemad ja mured on ka teiste valdade elanike jaoks sel aastal aktuaalsed.

Mõniste vallavolikogu otsustas ühehäälselt viit lõunapiiriäärset valda ühendava omavalitsusüksuse kasuks. Lähikuud näitavad, millised on liikumised teistes valdades, eriti huvitav on jälgida arenguid maakonna nurkades Urvastes ja Meremäel. Teadmata on ka Antsla ja Vastseliina tulevik.

ARVAMUS