Menu

.      

Viljaterminal pannakse augustis proovile

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Põllumehi ühendav Kevili näitas eile oma uut viljaterminali. Võrumaa suured viljakasvatajad vaatavad uue terminali poole suurte ootustega. Nii Taavi Serv kui ka Rein Kooser nimetavad Rõngusse rajatud terminali Lõuna- Eesti piirkonna jaoks väga tähtsaks ja mõjukaks.

Vendade Servade Väikemetsa talust on Kevili Rakvere külje all asuvasse terminali 206 kilomeetrit, uue Rõngu terminali kauguseks on nüüd vaid 60 kilomeetrit. Kui varem pidi ühe sõidu tegemiseks arvestama terve päevaga, siis nüüd võib ühe päevaga vedada kolm koormat.

„Me ootame väga Rõngu uue teriminali valmimist,” kinnitas ka Rein Kooser Lõuna-Antsu talus. Kooseril oli varem plaanis rajada Meremäele uus kuivati, nüüd seda vajadust enam ei ole. „Eks näis, kuidas Rõngu uus kuivati tööle hakkab: kuidas suudetakse vilja vastu võtta, kas tekivad ka järjekorrad jne.”

Uues terminalis toimuvad lõplikud testimis- ja seadistamistööd. Pooletunnise vahega liikus terminali kaalult üle kaks veokit. Uues kuivatis tehakse katsetusi eelmise aasta kuivatatud viljaga. Ühes koormas on 25 tonni, kuivatisse läheb korraga 175 tonni vilja. Läbivoolu põhimõttel töötavas kuivatis tekitatakse vilja ringlemine, kuivati töötamiseks on korraga vaja umbes 250 tonni vilja.

Kuivati jaoks kõige kiirem aeg ootab ees augustis, siis tuleb vastu võtta nii tali- kui ka suvivilja. Pidu peetakse alles oktoobris, hooaja keskel on kõik mehed ja masinad põllu peal.

Käesoleva aasta viljasaagist rääkides nimetavad nii Taavi Serv kui ka Rein Kooser seda pigem eelmise rekordaastaga võrreldes keskpäraseks. Selle põhjuseks on kuiv kevad ja praegune niiskus. Vilja maailmaturuhinnad tegid küll vahepeal väikese hüppe, kuid on praeguseks jälle endise aasta madalal tasemel.

Eile peeti Kurenurmes Väikemetsa talu põldudel Võrumaa künnipäeva. Järgmisel pühapäeval toimub üle-eestiline avatud talude päev. Võrumaalt osalevad Palvemaja talu, Pruuli-Kaska talu, Taalbergi talu Nopri talu, Lõuna-Antsu talu, Andri-Peedo talu, Kõrgemäe talu, Tiri-Jakobi talu ja Kolotsi talu.

ARVAMUS