Menu

.      

Urvaste valis Võrumaa

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Urvastes tuli eelmisel nädala omal initsiatiivil kokku grupp inimesi, kellele valla praegune haldusreformi suund ei meeldi. Vallas elavad inimesed tahtsid vallajuhtidele ja avalikkusele näidata, et Valga maakonnaga liituda ei soovita. Kuigi Otepää linna kuvand pole tegelikult halb, on rahva esimeseks eelistuseks siiski Võrumaa ja Antsla.

Nii suur ühe suuna pooldajate osakaal on vallavolikogule väga tugev signaal. Samas ei ole üheski seaduses kirjas, et volikogu peaks selliseid omaalgatuslikke rahvaküsitlusi järgima. Sellisesse küsitlusse suhtumine on pigem hea praktika ja tava.

Küsitlusele ei saa omistada juriidilist alust ja see pole kindlasti ka korraldajate taotlus. Nõuetele vastava küsitluse läbiviimine peaks vajaduse korral olema vallavalitsuse ülesanne. Praegusel juhul oli pigem tegemist kodanikualgatusliku inimeste meelsuse väljaselgitamisega.

Täpset arvu selle kohta, palju on allakirjutanute hulgas Urvaste vallas sissekirjutust mitteomavaid, ei ole, sest küsitluse läbiviijatel ei ole volitust kontrollida inimese sissekirjutust. Küsitlus toimus Urvaste valla territooriumil ja küsitleti inimesi, kes elavad seal alaliselt või viibisid hetkel oma Urvaste vallas asuvas majapidamises ning avaldasid kindlalt soovi Urvaste valla ühinemise teemal kaasa rääkida.

Volikogul on õigus Otepää suund lukku lüüa, selliste häälte hulga puhul Antsla kasuks tuleks siiski arvestada rahva arvamust. Urvaste volikogu peaks võtma veel aega ja jätma mõneks ajaks avatuks mõlemad teemad. Ühele jah-sõna ütlemine ei tähenda praegu veel seda, et tuleks teisele ei öelda.

Praegu ei ole veel asi nii lukus, et Antslal ja Urvastel koos ei võiks tekkida mõnd järgmist läbirääkimiste ringi. Praegu on Sõmerpalu, Võru ja Lasva vald küll öelnud, et nemad kedagi juurde ei taha, aga see ei ole lõplikult kivisse raiutud. Teoreetiliselt on endiselt võimalus, et Urvaste ja Antsla siiski satuvad sellesse ringi.

Urvaste vallavolikogu hakkab teemat arutama juba neljapäeval. Vallajuhid ja kõik teisedki teavad, et haldusreformi seadusega ette nähtud valdade liitumise miinimumsuurus on 5000 inimest. Antsla ja Urvaste saavad kokku 4700. Praegu saime Urvastes teada elanike meelsuse, haldusreform jätkub.

ARVAMUS