Menu

.      

Pooled „Aasta talu” nominendid Võrumaalt

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Eesti talupäevad tähistavad tänavu oma veerandsajandat sünnipäeva kahesaja kilomeetri kaugusel Jänedal. Võrumaa on võimsalt esindatud. Üheksa nominendi hulgas on siitkandist neli talu.

Võrumaalt kandideerib parimaks taluks Andri-Peedo talu Kimalasõ külas. Talu kitsekari koosneb viiekümnest Tüüringi tõugu piimakitsest. Lähiaastatel peaks kitsekari kasvama kümnekordseks ja peale piima jõuavad tulevikus meiereist poeletile ka kitsejuustud.

Aasta talu nominent on Pruuli-Kaska talu Liiva külas, kes on tuntud oma viinamarjadega. Lija ja Jüri Kaska talus kasvab kokku üle 200 viinamarjasordi. Peale aianduse kasvatatakse talus ka lihaveiseid ning tehakse palkmööblit.

Teisipäevases lehes kirjutasime parima talu nominendist Palvemaja talust Osula külas, kus Tea ja Endel Leius peavad küülikukasvatust. Talu põhitoodang ongi küülikuliha, millest valmistatakse konserve ja mida turustatakse omavalmistatud suitsulihana. Talu müüb huvilistele ka tõuloomi.

Tänases lehes kirjutame Tammsaare küla Kõrgemäe talust, mis on ka nomineeritud „Eesti aasta talu 2016” tiitlile. Klarika ja Helger Hirv peavad tootmistalu, mille keskmeks on piimakari. Peale rohusööda kasvab talu põldudel teravili, kohapeal valmistatakse sõira, küpsetatakse leiba ja muid küpsetisi. Lasterikkas peres on au sees käsitöö.

sees käsitöö. Juulikuu viimane nädalavahetus on väga paljudel põllumajandusega vähemal või rohkemal määral kokkupuutuvatel inimestel kalendrisse märgitud, toimuvad talupäevad. Kaugel küll, aga Võrumaa talude jaoks lähedal.

Talupäevad on üks pikema traditsiooniga katkematult ja samas paigas toimuv suursündmus. Peale parimate talude tseremoonia toimub ehtsa talutoidu laat ja esimest korda ka konkurss „Parim talutoit 2016”.

Soovime Võrumaa taludele edu ja auhinnakarika kojutoomist!

ARVAMUS