Menu

.      

Armsad teelised!

„Eestimaa on nagu aardelaegas, mida saab avada ja mille sisu avastada. Kirikud ja palvelad, pillatud laiali keset metsi ja mägesid, linnu ja külasid, on otsekui säravad pärlid, mida seovad teed ja tavad, ajastud ja uskkonnad. Nõnda on nad kui põimuvad keed, kus iga pärl on erinev ja eriline, väljendades siinse rahva tänumeelt ja igatsusi, hingerikkust ja osadust Loojaga.

Hea rändur! Kas pole põnev pöörata pilk esimesele pärlile ja siis ka järgmisele ning nõnda lahti harutada ja haarata terve matka vaimulik pärlikee? Kas pole ilus osa saada nende pühade paikade vaimsusest ja kaunistada ennastki ehtega, mida on kalliks pidanud ümbruskonna elanikud? On see ju üldinimlik vara, sest pühakoda on alati peetud inimloomuse võrdpildiks.

Teeviidana täiuse ja igavese poole kätkevad kirikud kõige kaunimat, mida kohalikud olud on võimaldanud, olgu pidulik arhitektuur, kunst või muusika. Olulisim on siiski Jumala sõna, mida siin kuulutatakse ja võimalus tulla oma palvetega ühiselt Jumala ette. Samas on Eestimaa kirikud sageli tagasihoidlikud, väikesed ja kodused: siia on igaüks oodatud ja kutsutud!”

Nii kirjutades kutsub Eesti kirikute nõukogu president Andres Põder teelisi iseennast ja Eestimaa pärleid avastama. Võrumaal on näiteks 23 teelistele avatud kirikut, palvelat ja palvemaja.

Üleeile pärastlõunal oli peapiiskop emeeritus Andres Põder Rõuge Maarja kirikus ja pühitses neli aastat tagasi leitud ja nüüdseks restaureeritud altarijoonistuse, mis võis sündida Pindi kirikus olevast analoogsest joonisest saadud ideest.

„See pilt kahe akna vahel on nagu veel suurem aken veelgi suuremasse ja ilusamasse maailma,” ütles peapiiskop emeeritus Andres Põder pühapäeva pärastlõunal Rõuges Maarja kirikus.


 

ARVAMUS