Menu

.      

11 000 sammu ja 5000 kukeseent

Riigikogu liikmed said esmaspäeval võrukatelt kingituseks kuivatatud kukeseenepakid sõnumiga: „11 000 sammu Võrumaal, selleks et korjata 5000 kukeseent saja ühele riigikogu liikmele.”

Võrumaa omavalitsustöötajad käisid esmaspäeval bussitäie rahvaga Tallinnas, külastati riigikogu ja järgmisel päeval Eesti Rahvusringhäälingut. Igal aastal riigikogus toimuv Võrumaa toidu ja käsitöö näitusmüük on haruldaselt pikaealine ja edukas traditsioon, tänavu käidi riigikogus juba kuueteistkümnendat korda.

Võrumaa Omavalitsuste Liidu juhi Mailis Kogeri sõnul oli tänavune pealinnas käimine erakordselt edukas. Esiteks seetõttu, et kohtuti peaministriga, kellega kohtumine pole viimastel aastatel õnnestunud. Jüri Ratasega kohtumisel olid ootuspäraselt põhiküsimuseks haldus- ja riigireformi teemad.

Teiseks nimetab ta sõitu edukaks, sest saadi kokku kõikide Kagu-Eestist valitud riigikogu saadikutega. Needki kohtumised pole saadikute töökohustuste tõttu varasematel aastatel sajaprotsendiliselt õnnestunud.

Omavalitsusjuhid osalesid riigikogu keskkonnakomisjonis, kus räägiti jäätmemajandusest ja kohalike omavalitsuste tulubaasist. Peale kohtumise kodukandi saadikute ja peaminister Jüri Ratasega avati koos riigikogu esimehe Eiki Nestoriga Võrumaa toodete näitusmüük.  

Ainult head räägib Koger ka müüginäitusest. Ta kordab riigikogu veterani Eiki Nestori sõnu, kelle ütlusel on võrukate näitusmüük ainus, mida riigikogu liikmed igal aastal tõeliselt ootavad. „Oleme aastate jooksul õppinud, mida kaasa võtta,” lausus Koger. „Just toidukraam on alati see, mis saab kiiresti otsa.”

Koger räägib suitsusingist, Urvaste kamast, mahladest, piparkookidest ja muust heast toidukraamist. Tänavu olid peale selle populaarsed ka punutud korvid. Kõige rohkem elevust tekitas tema sõnul aga Võrumaa koolilaste portreenäitus, lapsed portreteerisid riigikogu koosseisu liikmeid.

Näituse korraldamisele olid tänavu kaasatud ka Võru maavalitsus ja Võrumaa arenguagentuur, kes tegeles näituse turismipoolega. „Kindlasti jätkame ka järgmisel aastal, hoiame Võrumaad kaardil,” lisas Koger.

ARVAMUS