Menu

.      

157:151

Haldusreformi osas paistab lõpusirge, veel mõned nädalad on jäänud ühinemistähtajaks seatud aastavahetuseni. Praeguseks on selge, et uus valitsus ei kavatse haldusreformi seadust avada ehk teisisõnu eelmise valitsuse plaane suures osas ümber tegema ei hakata.

Tegime viimastel nädalatel ringi peale viiele lõunapiiriäärsele vallale küsimusega, mida nad soovivad teha ühinemistoetuse eest, mis on pärast kulude mahaarvestamist iga valla kohta ligikaudu 250 000 eurot. Tundsime huvi ka valdade niinimetatud unistuste investeeringute kohta.

Peale loodava Haanjamaa valla on kindlad ühinejad ka kolm tulevast Võhandu valda: Sõmerpalu, Lasva ja Võru vald. Sõmerpalu räägib tänases lehes, et lähiaja eesmärgiks on säilitada senine ühe katuse all paiknev Sõmerpalu kooli- ja vallamaja. Ka pärast seda, kui kool kolib kokku Osula põhikooliga ja vallavalitsusest jääb alles vaid pisike teeninduspunkt. Alates 1. veebruarist hakkab hoones tööle inimene, kes hakkab ideid genereerima, et hoone oleks tulevikuski soe ja valgustatud.

Tänane teine uudis räägib samuti haldusreformist, Haanjamaa valdade rahvahääletusest. Ühinemise toetajad jäid summeeritult napilt peale nendele, kes ühinemist ei toetanud, vastavalt 157 ja 151 häält. Suurim vald Rõuge oli seejuures ülekaalukalt ühinemise vastu.

Haanjamaa valdade rahvahääletuse osavõtt oli napp. Inimesed on pettunud ja pahased, et hääletus ei toimunud enne volikogudes tehtud reaalseid otsuseid. Praegustes määrustes on nimelt kirjas, et elanike arvamust küsitakse alles vahetult enne ühinemislepingu sõlmimist. Praeguseks on rahva meelsuse küsimiseks rong juba läinud, nende vormitäiteks kogutud häältel pole enam kaalu.

Selge on see, et vallad soovivad oma piirkonnale ka muutuvates oludes tulevikus head. Kes suudavad seda head reaalselt ka rohkem teha, sõltub praeguste ja tulevaste vallajuhtide suutlikkusest, pädevusest ja ettenägelikkusest. Mis puudutab investeeringuid, siis suurelt tulebki unistada. Vallad hoiavad praegu laual erinevaid teemasid, sest keegi ei tea päris täpselt, kas ja millal avanevad uued toetusmeetmed kergliiklustee, spordirajatise, soojustustööde või hoopis hooldekodu jaoks.

ARVAMUS