Menu

.      

JUHTKIRI Endla raba uus saladus

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Seda paika tasub guugeldada, sest rahvapärimusi selle kohta on juba kaugest minevikust. Uuemast ajast on Endla rabaga seotud ka kentsakamaid juhtumeid. Rahva hulgas liikus pärimus, et eelmise sajandi 1950ndate lõpus või 1960ndate alguseses leidnud valvsad kodanikud sealt tühja Marlboro suitsupaki. Kuna Eesti tubakatööstus oli tollal piisavalt mitmekesine ja iseseisev, siis Marlborot poest osta ei saanud. Leidus üks ülivalvas ametkond, kes siis mitu aastat tungivalt soovitas looduskaitseala töötajail ja ümberkaudsete külade elanikel silmad võimalike diversantide osas lahti hoida. Muidugi polnud Nõukogude võim sedavõrd ogar, et maksta otsijaile lisatöötundide eest, korraldada rabas tulekahjusid ning lubada kirjutada südantlõhestavaid reportaaže toimuvast. Piirduti vaid sisendavate vestlustega, mille üle rahvas hiljem nalja heitis. Langevarjud jäid hoolimata ülimatest pingutustest nägemata.

Laidoneri muuseum jäi seekord iseseisva Eesti tõhusa õhukaitse ajajärku tähistava eksponaadita. Meie presidendi limusiinist mitu korda rohkem maksva kaadervärgi rusudele saanuks ju inimpõlv hiljem lisada vägagi haarava legendi. Praegu tundub uskumatu, et sihtmärki nägemata tormas rakett AMRAAM äkki minema. Äkki viirastus talle tulnukate droon, mis oli käinud kontrollimas Tapale eestlaste ehitatud NATO kasarmu lahti jäänud õhuaknaid ja rasketehnika seisuplatse ning otsustas tagasiteel üle vaadata ka need Hispaania ja Prantsuse lennukite imetrikid, mida neil mujal kui Eestis teha ei lubata? Sellest tekkis aga õhukonflikt.

Vaevalt et juba üle 30 aasta relvastuses oleva raketikese riismed NATO liitlastele otsimisväärilist huvi pakkusid. Tulnukate drooniga olnuks hoopis teine asi, aga ju jõudsid omanikud selleni esimesena. Tulnukad on aktiviseerunud eriti Süürias, seal kaovad suisa pooled jänkide lastud tomahookidest enne allakukkumist. Milline piin asjaosalistele …

Võime ju loota, et kunagi saab Laidoneri muuseum oma eksponaadi, kuigi ega tulnukad ole NATOga sidet pidanud isegi räigemate õhupiiride rikkumiste järel. Mis aga Endlasse puutub, siis temas peitub teisigi saladusi. Ehk annab halastav aeg siiski kunagi vastuse ka õhk-õhk tüüpi raketi AMRAAM kadumisele.

ARVAMUS