Menu

.      

JUHTKIRI Isolatsioon teeb isekaks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Aigar Nagel

Ise hakkama saamine on pigem positiivne kui negatiivne nähtus. Siiski peaks aru andma, et lõpuni iseolemine võib muuta isekaks või teised osapooled pigem mugavaks.

Koroonaviiruse kevadine puhang õpetas inimestele nii mõndagi, kuid enamik ei olnud valmis selleks, et teine laine uputab veelgi suurema jõuga. Nüüd on see teine laine käes, kuid kahjuks või õnneks on enamik eestimaalasi olukorrast kamaluga isekust kaasa võtnud. Nii tehakse rohkem otsuseid ise, sest terviseameti toona jagatud juhtnöörid tundusid olukorra jaoks liiga ranged, kuid nüüd vastuoksa hoopis liiga lahjad. Tuntakse, et olukorda ei analüüsita piisavalt adekvaatselt ning seetõttu otsustatakse pigem ise hakkama saada selle asemel, et kedagi kuulama asuda. Nii on juba osad inimesed loobunud koroonatestile minemast või julgeta üldse iitsatada, et nad end kehvasti tunnevad või mingil võimalikul moel mõne viirusekandjaga kokkupuudet omavad.

Isekaks õpetab ka muu ümbritsev. Ka kauplusesse minnes soovitatakse hoida distantsi. Kui veel mõni aeg tagasi iseteeninduskassa olemus nii mõnegi kodaniku tigedaks ajas, siis nüüd on saanud just iseteeninduskassadest uus fenomen. Vähe sellest, et ise on tarvis ostelda, piiksutada, tasuda, arveldada. Peale selle on mõnes kaupluses tarvis endale ka ise iseteeninduspult muretseda. Oma mobiiltelefoni on vaja ise äpp installida ning see kasutuskõlblikuks registreerida, pärast mida saab südamerahus päris ise ostudžunglisse sukelduda.

Võiks arvata, et kui müüjatöö peab igaüks ise ära tegema, siis kas ei võiks klienditeenindajad koostada kodused ostunimekirjad, et iseostlejatel sel keerulisel ajal ühtki pisiasja soetamata ei jääks. Nii välistataks see, et poes peab käima rohkem kordi, kui tarvis oleks.

Pärast poodlemist on taas inimesel aeg sukelduda iseolemise maailma, sest kaugõpe sunnib nii mõnegi pereema või pereisa kodus ise lastele õpikutarkusi õpetama. Kui need paar nädalat üle elatud, siis on igaühel võimalus hakata isekeskis jõulupühi pidama ja vana aasta lõpu ootusärevust taga igatsema.

Kevadele läheb üks õige eestlane samuti ise vastu, sest ega ennegi teistest suuremat hoolitud.


 

ARVAMUS