Menu

.      

JUHTKIRI Mida inimkond vajab?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Ennustamine on tänamatu tegevus, kuid kui seda ametit osataks, siis ei raputaks maailma ükski kriis negatiivselt, vaid õpitaks kriisidest koguni kasu lõikama.

Nii oleks teatud, et saabuvad talveilmad ning piirangud reisimise osas vallandavad tõelise defitsiidi uiskude, suuskade ning kelkude osas. Ka oleks juba osad agarad reisibürood oma töötajad rakendanud tööle hoopis maskide tootmisliinide taha ning lõpetanud varakult soojamaareiside broneerimise. See omakorda oleks säästnud tagasimaksetest klientidele, mida oli tarvis teha finantsidega, mis omakorda olid juba suunatud uute kulude katteks. Korrektsete ennustuste abil oleks koroonaviiruse vaktsiin valminud oluliselt varem ning tänu pikemale testimisprotsessile ja sellest tulenevale kõrgemale usaldusväärsusele oleks seda oma kehasse lasknud süstida oluliselt rohkem eestimaalasi.

Kaubandus oleks oma e-poed löönud lõkkele kriisi eel ja mitte keskel ning ajal, mil sellest rongist oldi juba lootusetult maha jäädud. Iga kriis on mingite valdkondade tuhast tõus ja teiste valdkondade põhjavajumine. Tegutseda tuleb kiirelt ja õigel ajal, et mitte oma rongist maha jääda ja olla kokkuvõttes see, kes ainult kaotas ning midagi ei võitnud. Ka praegu on just neid ettevõtteid, kes siis, kui käibed ning tootmismahud kolinaga mäest alla veerevad, on suutnud oma mahte säilitada või isegi kasvatada.

Inimene õpib kogu elu ning seetõttu on sama saatus ka kõikidel ettevõtetel, sest juhitud saavad need veel praegu ja ilmselt ka lähitulevikus just inimeste poolt. Kuniks ei ole maailmas ennustajat, kes oskaks näha ette ning kelle teave ka inimkonnani õigel ajal jõuaks, tegeletakse olukordadega siis, kui need on käes. See omakorda ei anna võimalust teha ennetustööd ning kahjusid kasudeks pöörata. Teisalt on teatud korrektuurid head ja aitavad paika loksutada teelt libastunud valdkondi ning murda käitumismustreid. Inimkond ja sealhulgas ka kangekaelne eestlane on loomult põikpäised, mistõttu ei osataks veel tänapäeval ennustuste järgi elada. Kõigi kriisidega on sama mis koroonaviirusega. Juhul kui ei ole veel omal nahal ja korralikult tunda saanud, selle olemasolusse ega tulekusse ei usuta.

ARVAMUS