Menu

.      

JUHTKIRI Täna on teemaks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Täna võivad peavalu valmistada need teemad, mille peale kas või kuu aega tagasi veel ei oleks tulnudki. Teisalt toovad erinevad pealkirjad sellist rõõmu, millest ei osanud aegu tagasi undki näha. Jõulud tulevad igal aastal, kuid alati kuidagi ootamatult. Kui mardipäev on möödas, siis oodatakse veel viivuks kadripäeva, mis sujuvalt muutub peagi esimese advendi ja jõuluaja ootuseks. Jõuludeks proovitakse aga valmistuda kogu aasta vältel. Mitte ainult kaubandusettevõtted, vaid iga inimene, nii suur kui ka väike, vaesem kui ka rikkam. Sellegipoolest saabub detsembrikuu ikkagi alati äkki ja ootamatult.

Täna, mil on novembrikuu eelviimane teisipäev, murtakse pead esimese lume üle, selle üle, milliseks kujuneb olukord piiril. Ka juureldakse, kuidas püsida tervena enne jõuluaega ning et viirus veel enne pühi halastamatult kätte ei saaks ja isolatsiooni ei suruks. Nii mõnelgi eestimaalasel ja kindlasti ka võrulasel on peas hoopis kaalukauss selle üle, kas saada oma kolmas vaktsiinidoos kätte või jääda kahe juurde. On ka neid, kes ei ole veel oma kätt vaktsineerimiskutsele ulatanud ning on jäänud otsusekindlalt teise paati. Täna on neil veel võimalus valida, kuid raskelt haigestudes ei ole see enam nende jaoks võimalus. Siis on jäänud vaid võitlus.

Nii mõnigi olukord tahab ennetavat lahendamist. Teinekord ka viirus, mis ennast turjale surudes enam lahkelt vaktsiini ei soovi. Samamoodi tehakse ennetustöid ka piiril, kuhu veetakse mitme ametkonna koostööna sadu meetreid lõiketraati. Kas see tagab helgema tuleviku, seda näitab aeg, kuid vajaduse tekkimisel oleks hiljem hilja sellest meetmest puudust tunda, samamoodi kui raskesti haigestunul vaktsiinisüstist.

Täna on teemaks nii viirus, julgeolek kui ka saabuv pühadeaeg. Nii ampsatakse viimaseid tööampse, mis annavad jõuluoste tehes ehk muretumad mõtted ja vabamad käed. Teistele annavad sellised ampsamised pühadeaegse seltskonna ja võimaluse minetada üksiolemise aega. Eestimaalane teeb, mis parasjagu teemaks, ise lootes, et tehtust ka tulu tõuseb või vähemalt et hullem olemata jääks.

ARVAMUS