Menu

.      

JUHTKIRI Kas otsustamise nädal?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Sel nädalal on paljude inimeste pilgud Võrumaal pööratud kultuurikeskusele Kannel. Täna toimub seal kaitseminister Hanno Pevkuri töökohtumine vallajuhtide ja -ametnikega, mida võõrustab Võrmaa arenduskeskus. MTÜ Meie Nursipalu on lubanud kohtumise sissejuhatuseks meeleavaldust „Ei Nursipalu harjutusvälja laiendusele!“

Kaitseminister tuurib Võrumaal juba mitmendat korda, kuid avalikkus kurdab, et jätkuvalt oma küsimusi rohkem kui vastuseid ja needki, mis on antud, pole piisavalt ammendavad. Halvem veel on see, et inimeste sõnade kohaselt on kohtumistel erinevates valdades aetud erinevat juttu. Milleks keerutada, kes räägib õigust, kes vassib? Kas pealinna ametnikud ei oska selge sõnaga öelda, mis saab Nursipalust või ei tea seda isegi? Võibolla leiab kinnitust kahtlus, et kogu laiendusplaan on toores ja poolik.

Homme kohtub Kandle kohvikus rahvaga peaminister Kaja Kallas, kes on samuti Kagu-Eesti tuuril, väisates kõigepealt Tõrvat ja Valgat. Paar nädalat varem rõhutas valitsusjuht, et tema eesmärk Võrus on just inimeste murede ära kuulamine. Tunnist võib selleks väheks ja kohvik kitsaks jääda.

Kas see nädal on Nursipalu küsimuses otsustamise nädal? Pärast ministri ja peaministri Võrus käiku on neljapäeval Nursipalu saatus esimest korda valitsuse istungil. See on kõrgeim täitevvõimu otsustamise tasand ja ootus, et vähemalt midagi saab Nursipalu laiendusest sellest vahetult puudutatud inimestele selgemaks, kõrge.

Tsooru rahvamaja kohtumisest arvates enam kui kahe kuu jooksul on pidevalt kurdetud vähese konkreetsuse üle. Teadmatus sünnitab pingeid ja see pole kuidagi asjale kasuks. MTÜ Meie Nursipalu nõuab laiendusprotsessi peatamist. Selle toetuseks kogutud allkirjad annavad kodanikele õiguse oodata riigikogult küsimuse käsitlemist, aga varjudes teema mahukuse ja kõikide osapoolte ära kuulamiseks vajaliku aja nappuse taha, eelistab riigikaitsekomisjon Nursipalu arutamist nagu kuuma kartulit peost pihku veeretada ja lükata see valimistejärgsesse aega.

Kogu asjaajamisel on valimiste mekk kõvasti man, kuid see ei muuda kibedat suutäit magusamaks. Inimestel, kellel on oht kaotada oma põlised ja uuemal ajal loodud kodud, on õigus teada, millist saatust neile ette valmistatakse. Võrumaalaste mure maakonna ühe kaunima metsapiirkonna pärast on igati õigustatud.

ARVAMUS