Menu

.      

JUHTKIRI Võru vangerdus

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Pühapäevased parlamendivalimised tegid võrulastele seda, mida osa linlasi oli oodanud ja mingi osa kartnud. Valijad andsid linnapea Anti Allasele pääsme riigikokku. Allas polegi varjanud, et olles aastaid töötanud Võru meerina, on ta jõudnud kas lae või seinani, millest läbi minemine ei ole lihtne ja kas tarvilikki. Ta pole varjanud plaani, et sooviks oma võimeid proovida Toompeal, sest lihtsalt on asju, mida ei saa regiooni heaks muud moodi liikuma kui olles riigikogu liige. Allase loosung lubas Kagu-Eesti hääle teha kuuldavaks Tallinna võimukünkal ja see võimalus tal peatselt avanebki.

Ent uut lehekülge pöörates peab linnapea mõtlema, kuidas lõpetada pooleliolev ja kes hakkab Võru linna poliitilist kroonikat edasi kirjutama. Sisuliselt said kolm Võru linnavolikogu liiget mandaadi riigikokku: Rain Epler EKRE-st, Anti Haugas Reformierakonnast ja linnavolikogust linnapea toolile lähetatud Anti Allas sotside hulgast.

Tänu kahe tooli seadusele võivad nii Epler kui Haugas jääda volikokku ja jagada oma aega kahe esinduskogu vahet. Näiteks Pärnu linnavolikogu esimees ja riigikogu liige Andres Metsoja istub kahel toolil ja pole hemorroide veel kurtnud. Kui Haugas peaks otsustama pühenduda vaid tööle riigikogus, asub volikokku asendusliige, kes siiski ei saa automaatselt volikogu esimeheks.

Võru linnavõimu reguleerib koalitsioonilepe ja selle kohaselt mehitab Reformierakond volikogu esimehe koha ning see tuleb leida oma fraktsioonist. Koalitsiooni häältega pole uue esimehe kinnitamine probleem. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna päralt on linnapea tool, millele võib kutsuda parteikaaslase väljastpoolt tingimusel, et too saab volikogu enamuse toetuse. Seega peab uue linnapea kandidaat olema võimuliitlastele meelt mööda.

Veel üks, aga üsna hüpoteetiline võimalus oleks avada koalitsioonilepe uuteks läbirääkimisteks ja mängida valitavad kohad erakondade vahel ringi. Sellel ei ole suurt mõtet, kuna sotsiaaldemokraadid tegid viimatistel kohalikel valimistel nii tugeva tulemuse, et linnapea koht on õigusega nende päralt.

Seega ei tohiks linnapea vahetumine Võrus probleeme tekitada, aga, nagu vanarahvas ütleb: mine sa isahane tea. Võrumaa Teatajaga rääkinud inimesed olid seda meelt, et Anti Allase nr 46 kingadesse sobiva jalasuurusega kandidaati polegi kõige lihtsam leida.

 

ARVAMUS