Menu

.      

JUHTKIRI Kas peaminister loobub presidendi vastuvõtust!?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Streiginädala alguses andis rahandusminister oma kolleegile haridusministrile nõu kasutada õpetajate palgatõusuks ära eelmisest aastast kasutamata jäänud 14 miljonit eurot, et selle rahaga streik lõpetada.

Haridusminister Kristina Kallas andis sirge seljaga vastuse, et ei toeta soovitust, kuna  see raha on suunatud teaduse baasrahastusse ja grantideks. Teisisõnu ajaks selle raha liigutamine tülli õpetajad ja õppejõud ning teadlased. Ministri sõnul võiks raha tulla avaliku sektori preemiatest. Riigiametnikud solvusid nagu riigikogulasedki, keda president vastuvõtule ei kutsunud. Siit aimub, et riigitöötajad on samuti sada protsenti harjunud, et preemiaraha peab tulema.

Kuhu me oleme jõudnud? ETV saates „Impulss” ütles peaminister, et ei saa kuskilt oma valitsuse ametnikelt debatiks vajalikke õpetajate palganumbreid!? Uskumatu! Oskamatus kokku leppida! Hariduskriisist on saanud usalduskriis, mis võib kasvada järjest tõenäolisemalt valitsuskriisiks. Esimest korda tuli jutuks ka koolijuhtide palk, mis peaks olema ligemale 4000 eurot.

„Õpetajatele raha leidmine on nagu valuvaigisti andmine valu põhjusi välja selgitamata. Plaastri panemine,” ütleb peaminister. On soovitatud raha võtta riigikogulaste kuluhüvitistelt!? See on seadusvastane. Riigikogulased võiks ju annetada! Sisulist tööd on tehtud vähe. Usinalt on valitsus toonud päevakorda Läti õpetajate palga, et sedasi piinlikku olukorda teistele rööbastele juhtida. Piinlik tõesti.

30. jaanuaril on koalitsiooni laiem arutelu, mis võib viia koalitsiooni lagunemiseni. Peale selle küsitakse, kuidas kätleb presidendiga ja lööb otse-eetris tantsu peaministri vene äri ajav abikaasa. Üle peaministri huulte on libisenud ka sõnad, et kas ma ise presidendi vastuvõtule lähengi!?

/Täna tõuseb Võrus päike kell 8.29 ja loojub 16.20. Päeva pikkus on 7,51 tundi./

ARVAMUS