Menu

.      

Kindlustajad: suure tormi kahju võib ulatuda paari miljoni euroni

  • Kirjutas BNS

FOTOD: Aigar Nagel

Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKsL) analüüsi kohaselt võib ühe suure tormi kahjunõuete kogusumma ulatuda paari miljoni euroni -  nädalavahetuse tormi täpne kahju selgub kuu aja jooksul, kui kõik nõuded on laekunud.

EKsL-i kahjuennetuse valdkonna juhi Ülli Reimetsa sõnul muutub purustuste oht tõenäolisemaks, kui keskmine tuulekiirus ületab 21 m/s. „Tavapäraselt on tormituultest tingitud kindlustusnõuete kahjusumma keskmiselt üle miljoni euro aastas. Tugevad tormid koos kaasneva üleujutusega, nagu olid Pärnus 2005. aastal, suurendavad tekkinud kahju kordades,“ ütles Reimets.

Viimase 10 aasta kõige suurem tormituule kahju oli 2013. aastal, kui oktoobri ja detsembri tormide tuulepuhangud ulatusid üle 30 m/s. Üle Eesti oli sel aastal 1156 hoonetega seotud tormikahju kindlustusjuhtumit kogusummaga 2,2 miljonit eurot. Samas suurusjärgus kahjud olid ka 2011. ja 2015. aastal.

If Kindlustuse varakindlustuse grupijuhi Lauri Nõu sõnul on kindlustusselts nädalavahetusel toimunud tormi järgselt registreerinud üle 80 kahjujuhtumi, mille kahjude kogusumma ületab 225 000 eurot ning võib prognoosida, et see summa kasvab oluliselt. „Suuremaid kahjustusi põhjustavad tuule mõjul purunenud katused ja kukkunud puud. Katuste parandamisel tuleb nii mõnigi kord remontida lisaks vihmavee tagajärjel tekkinud kahjustusi inimeste kodudes. Käesoleva tormiga seoses oleme saanud rohkem kui 40 teadet katuste purunemisest, kahel juhul lendas minema terve kortermaja katus,“ lisas Nõu.

Salva Kindlustuse varakahjude osakonna juhataja Karen Soosalu sõnul olid nädalavahetuse tormis suuremad kahjud eelkõige Lõuna-Eestis - Tartu-, Võru- ja Valga maakonnas. „Salva Kindlustusele on siiani laekunud 15 tormiga seotud kahjunõuet, aga osad on veel tulemas ja selguvad hiljem. Praegu Salvale teada antud suurim kahjujuhtum võib ulatuda kuni paarikümne tuhande euroni, kus hoonele kukkunud puu kahjustas lisaks katusele ka hoone kandvaid konstruktsioone, aknaid ja muud,“ ütles Soosalu.

EKsL-i tellimusel ja Euroopa Regionaalarengu Fondi abil kaardistasid Tartu Ülikooli ja TalTechi teadlased võimalikku tuulekiirust ja tormiohtu üle Eesti. Kevadel valminud teadustöö tulemusi ja Maa-ameti avaandmeid analüüsides selgus, et Eestis on 30 tuhat eluhoonet, mille ümbruses puhub vähemalt kord kahe aasta jooksul 10 sekundit järjest tugevam tuul kui 21 m/s ehk esineb torm.

Vähemalt kord 10 aasta jooksul satub tormi küüsi viiendik kõigist eluhoonetest. Seejuures vähemalt kord 50 aasta jooksul ulatub 10 tuhande eluhoone juures 10 sekundi keskmine tuulekiirus üle 28,4 m/s, mis on Beauforti skaala järgi maru. Paarisekundilised tuulepuhangud võivad ulatuda 30-50 m/s.

EKsL on kõiki Eestis tegutsevaid kindlustusandjaid ühendav erialaliit, mis arendab kindlustust ja kahjuennetust ning analüüsib ja avaldab kindlustusstatistikat. EKsL korraldab kindlustusvaidluste lahendamist kindlustuse lepitusorgani kaudu.

20 PÄEVA ENIMLOETUD