Menu

.      

Lätis kuulutati välja gripiepideemia

  • Kirjutas BNS

Lätis kuulutati välja epideemia, Eestis püsib haigestumus madalana.

Möödunud nädalal, 2. kuni 8. detsembril pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 2856 inimest, arsti poole pöördunutest 50,8 protsenti olid kuni 15-aastased lapsed.

Eelmise nädalaga võrreldes vähenes haigestunute arv 13 protsendi võrra ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse ja 25 protsendi võrra grippi. Enim haigestuvad jätkuvalt kuni viieaastased lapsed.

Haigestumuse intensiivsus Eestis püsis endiselt madalana. Varasemate aastate samade perioodidega võrreldes püsis haigestumus samal tasemel või veel madalam. Etioloogilist struktuuri järgides saab öelda, et 70 protsenti kõikidest laboratoorselt kinnitatud proovidest olid viirusliku etioloogiaga, ülejäänud olid bakteriaalse päritoluga.

Lätis kuulutati välja gripiepideemia, sest eelmisel nädalal ületas Riias ja Jelgavas gripihaigete hulk epideemia läve. Eestis on gripiviiruse levik piiratud ja püsivat levikut ei ole täheldatud, kuid gripi levik kasvab siiski iga nädalaga. Eesti keskmisest suurem grippi haigestumus oli Võrumaal seoses B-gripiviirusega seotud  puhanguga. Gripiviirusega seotud üksikud haigestumised registreeriti Tallinnas, Ida-Virumaal, Lääne-Virumaal  ja Võrumaal. Terviseametile laekunud andmetel vajas hospitaliseerimist seitse inimest vanuses 0-14 aastat. 

Eestis registreeritakse praegu rohkem B-gripiviirusega seotud haigusjuhte. A-gripiviiruste osalus on praegu haigestumise struktuuris kolm korda väiksem, kuid neil on suurem levikupotentsiaal. Kuna A-gripiviirus on juba jõudnud ringlusse, siis suure tõenäosusega järgmise kahe kuni kolme nädala jooksul võib oodata grippi haigestumiste kasvu.

Laboratoorselt on kinnitatud kolm A-gripiviirust ja seitse B-gripiviirust. Kõikidest hingamisteede viirusnakkuste tõttu laborisse saadetud positiivse kinnituse saanud proovidest moodustasid gripiviirused 5,4 protsenti. Gripitaoliste haiguste tekitajaks on endiselt rino ning paragripiviirused.

Hooaja algusest on alatüpeeritud kaks A-gripiviirust ja 19 B-gripiviirust. Praegu on viimane aeg end vaktsineerida, märkis Terviseamet.  

20 PÄEVA ENIMLOETUD