Menu

.      

Prognoos: kooliaeg algab üle 1000 nakatunuga päevas

  • Kirjutas BNS

Viiruse Delta tüve tõttu võib Eestit ees oodata sünge sügis, sest karjaimmuunsusest on veel vara rääkida ning päevane nakatunute arv võib taas kerkida üle 1000, kirjutab Postimees. 

Kui vaktsineerimine ei edene ning viirus levib sama jõudsalt edasi kui seni, siis on Eestis teadusnõukoja liikme Krista Fischeri prognooside järgi augusti lõpuks 500 nakatunut päevas. Kui aga nakatamiskordaja tõuseb 1,3 peale, siis oleks Eestis juba sama palju nakatunuid augusti keskel, septembri alguses vastavalt 1000 ja ülegi.

«Nakatamiskordaja oli neljapäeval ja reedel 1,4 peal. Neljapäeval tuli juurde üle 100 nakatunu,» selgitas Fischer ja lisas, et see võib olla ka ajutine kõikumine. «Aga üle 1,2 on nakatamiskordaja R olnud juba pikemat aega.»

Ometi ka esmaspäeval oli kordaja endiselt 1,4 juures. «Inglismaal oli nakatumiskordaja kõrgel, nüüd see langeb, ent meil kahjuks pole mingit langust,» nentis teadlane. «Nakatumine on tõusuteel ja praegu tundub, et niimoodi see ka jätkub,» vastas Fischer, lisades, et Eestis ei ole ka vaktsineerimise arvud niivõrd kõrged, et saaks rääkida suurest immuunsusest.

Terviseameti kinnitusel on praegune viiruse leviku kasv seotud India tüve osakaalu suurenemisega. Ameti prognooside järgi peaks juuli lõpp ja augusti algus tooma juba üle 500 nakatunu ja viima ka nakatumismäära 100 000 inimese kohta 75 juurde. Augusti teise poolde prognoositakse 100 nakatunuga päevi.

Ameti meedianõunik Kirsi Pruudel paneb kõigile südamele, et mis tahes haigussümptomite esinemisel tuleb püsida kodus, sest ka kergete sümptomitega ja asümptomaatilised inimesed kannavad viirust edasi. «Samuti ei tohi rikkuda isolatsioonikohustust – lähikontaktsena tuleb püsida kodus,» rõhutas ta.

Piirangute kehtestamisel on amet seisukohal, et kõige olulisem on praegu vaktsineerimine, sest see on tõenäoliselt ainus võimalik lahendus Covid-19 pandeemia lõpetamiseks ja normaalse elukorralduse juurde naasmiseks. «Eestis saab igaüks anda oma panuse viiruse leviku tõkestamiseks, et saaksime säilitada võimalikult tavapärase elu,» lisas Pruudel.

Fischer tõi võrdluseks Rootsi, kus üritustel ja ka eraüritustel kehtivad osalejate arvulised piirangud. «Näiteks kui rentida ruume erapeoks, siis seal ei tohi olla üle 50 inimese,» tõi ta välja.

Fischer leidis, et järelevalve piirangute üle võiks olla senisest tõhusam. «Mõttekoht oleks ka see, kas vaktsineeritutele tehakse erandeid või mitte,» lausus ta.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD