Menu

.      

Seni on ühe vaktsineeritud patsiendi surma põhjuseks olnud Covid

  • Kirjutas BNS

Terviseamet lükkab ümber sotsiaalmeedias leviva info, justkui on Eestis koroonaviiruse tagajärjel surnud 53 vaktsineeritud patsienti, kinnitades, et Eestis on surnud üks vaktsineeritud patsient, kelle vahetu surma põhjus on COVID-19.

Terviseamet rõhutab, et tegemist on esialgsete surmateatiste põhjal kokku pandud andmetega, mis on täpsustamata ja vajavad täiendavat kontrolli. 

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp märkis, et selliste täpsustamata andmete põhjal on väga kerge teha ennatlikke järeldusi, mis viivad vale tulemuseni. „Nende 53 vaktsineeritud inimese surmajuhtumi seas on COVID-19 märgitud küll surma käivitava põhihaigusena, kuid reeglina põetakse samaaegselt mitmeid teisi raskeid haigusi. Näiteks kopsuvähiga nakatunud patsiendi surmateatisele võib arst esialgu märkida surma põhjuseks COVID-19, kuid lõplik diagnoos on siiski vähihaigus. Nende 53 surmajuhtumi puhul ei ole lõplik surma põhjus veel selge. Kutsun inimesi üles rahulikkusele ja mitte tegema järeldusi sotsiaalmeedia postituste põhjal, mille eesmärk on külvata hirmu ja segadust,“ selgitas Sepp.

Sotsiaalmeedias avaldatud andmetes ei ole arvestatud vaktsineerituse taset ühiskonnas ja seda, kas tegemist oli lõpetatud või lõpetamata vaktsiinikuuriga. Kümnel juhul ei olnud möödunud vaktsiinitootja ette nähtud aeg, mis on vajalik immuunsuse saavutamiseks. Samuti ei pruugi igal vaktsineeritul tekkida oodatud kaitset, sest tema immuunsüsteem on eelnevalt teiste haiguste tõttu nõrgestatud.

„Inimesed kipuvad ära unustama, et vaktsineerimine ei taga surematust. Kui inimene põeb vähki, siis ei anna koroonavaktsiin kaitset selle raske põhihaiguse eest. Koroonavaktsiin kaitseb ikka COVID-19 haiguse põhjustatud raskete tüsistuste eest,“ selgitas nakkushaiguste osakonna juht Hanna Sepp.

Terviseamet tuletab meelde, et vaktsineerimist alustati riskirühmadest ja eakamast ühiskonnagrupist, mis võimendab suremuse näitajaid vaktsineeritute seas. Hanna Sepa sõnul ei pea koroonaviiruse vastu vaktsineeritud inimesed oma tervise pärast muretsema, sest vaktsineeritus vähendab, mitte ei suurenda terviseriske. „Käesoleva aasta esimese poole andmete põhjal näeme küll COVIDi tõttu liigsuremust, kuid see pigem säästis vaktsineerituid. Tänane surmade statistika ei tähenda, et vaktsineeritutel on suurem tõenäosus surra, vaid peegeldab loomulikku ühiskondlik-sotsiaalset protsessi, kus eakamate inimeste seas ongi suremus suurem,“ kommenteeris Sepp.

Riiklik surmade statistika on kättesaadav Tervise Arengu Instituudi surmapõhjuste registrist.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD