Menu

.      

Ettevõtjad: kütuste ja elektrienergia aktsiisimäära ei tohiks tõsta

  • Kirjutas BNS

Peaminister Kaja Kallas FOTO: Aigar Nagel

Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoda teevad valitsusele ettepaneku jätta diislikütuse, maagaasi ja teiste kütuste ning elektrienergia aktsiisimäär praegusele tasemele ehk loobuda aktsiisimäärade tõstmisest tuleva aasta maikuust. 

Peaminister Kaja Kallasele saadetud pöördumises teevad ettevõtjate esindusorganisatsioonid ettepaneku lükata kütuste- ja elektrienergia aktsiisimäärade muutmine edasi vähemalt paari aasta võrra. Tööandjate esindusorganisatsioonid teevad ettepaneku oodata Eesti valitsusel ära aktsiisimääradega seotud õigusaktide muudatuste vastuvõtmine Euroopa Liidu tasandil ning alles seejärel koos ettevõtjatega edasise aktsiisipoliitika strateegia läbi arutada, teatasid ettevõtjate esindusorganisatsioonid.  

Esindusorganisatsioonid leiavad, et kütuste ja elektrienergia aktsiisimäärade tõstmine vähendab Eesti ettevõtjate rahvusvahelist konkurentsivõimet, mis mõjutab omakorda negatiivselt ettevõtjate eksporti ja vähendab investeerimisvõimekust.

Ühtlasi toovad tööandjate keskliit ja kaubandus-tööstuskoda välja, et mitmete kütuste ja elektrienergia hind on rekordtasemel või selle lähedal. "Aktsiisimäärade tõstmisega suureneks nende hind veelgi. See kiirendab omakorda inflatsiooni ning tõstab ka elanike kulusid ning mõjutab negatiivselt eelkõige madalama sissetulekuga leibkondadele. Samas riigi vaates tähendab kõrge maagaasi, diislikütuse või elektrienergia hind seda, et selle tulemusena suureneb oluliselt käibemaksu laekumine," selgitavad organisatsioonid.

Lisaks on Euroopa Liidus (EL) arutlusel aktsiisidega seotud muudatused, mis puudutavad ka Eestit. Ettevõtjate esindusorganisatsioonide hinnangul on Euroopa Komisjoni ettepanekud veel üsna ebaselged, kuid mitme kütuseliigi puhul on selge, et makse tuleb pigem tõsta. "Seetõttu ei ole hetkel mõistlik Eestil endal kütuste ja elektrienergia aktsiisimäärasid tõsta," leiavad nad. 

2020. aasta mais jõustus Eestis alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muudatus, mille kohaselt kehtivad ajavahemikus 2020. aasta 1. maist kuni 2022. aasta 30. aprillini madalamad aktsiisimäärad muuhulgas diislikütusele, eriotstarbelisele diislikütusele, elektrienergiale, maagaasile, vedelgaasile, mootori-maagaasile, veeldatud olekus mootorimaagaasile, kergele ja raskele kütteõlile ning põlevkivikütteõlile. 


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD