Menu

.      

Küttepuidu hind kerkis oktoobris aastaga 2,6 protsendi võrra

  • Kirjutas BNS

Küttepuidu hind kerkis oktoobris aastaga 2,6 protsendi võrra

Tänavu oktoobris maksis tihumeeter küttepuitu 27,29 eurot, mis tähendab aastavõrdluses 2,6-protsendist hinnatõusu, tänavuse aasta algusest on hind kallinenud aga 14,3 protsenti.

Teise kvartaliga võrreldes kasvas küttepuidu hind kolmanda kvartali lõpuks ehk septembriks juunikuu 24,87 eurolt 10,7 protsendi võrra 25,11 euroni. "Küttepuidu hind on kolmanda kvartali lõpus hakanud kergelt kasvama aga on septembri lõpus veel ikkagi rahuldava ja kasina piiri peal," kirjutab Heiki Hepner Erametsakeskuse kolmanda kvartali puiduturu ülevaates. 

Seejuures kerkiski küttepuidu hind tänavu esmakordselt üle 25 euro piiri septembris. Võrreldes aatatagusega oli septembrikuu hind siiski 7,1 protsenti odavam. Kuuvõrdluses kerkis küttepuude hind septebrikuu tasemelt oktoobriks 8,7 protsendi võrra 27,29 euroni. 

Senise kümne kuu jooksul on tänavuse aasta keskmine küttepuidu hind Erametsakeskuse hinnastatistika alusel 24,66 eurot tihumeetri kohta. Mullu 12 kuu jooksul oli keskmine hind 27,17 eurot tihumeetri kohta. 

Riigimetsas on küttepuidu hind pärast poolaasta hinnapõhja kolmandas kvartalis tasapisi tõusnud ning on kvartali lõpuks tõusnud ligi 8 protsenti. Aastataguse ajaga võrreldes on hind siiski 3 protsenti väiksem.

RMK poolt koju toodav eratarbijale mõeldud küttepuidu hind muutus tänavu 4. jaanuaril. Kuni 10-tihumeetrise küttepuidu koguse tarnimisel odavnes hind lehtpuidul 0,3 protsenti ja okaspuidul 1 protsendi ning 24-tihumeetrise koorma tarnimisel langes hind lehtpuidul 2,9 protsenti ja okaspuidul 4,2 protsenti.

RMK poolt müüdava hakke hind on kolme kuuga langenud 5 protsenti. Aastaga on siiski hind pisut enam kui 2 protsenti kasvanud. Septembris maksis tihumeeter haket riigimetsas 31,10 eurot, mis teeb puistekuupmeeetri hinnaks 11,19 eurot. 

"Arvestades väga järsku energiakandjate hinnatõusu tõmbab see mingil määral kaasa ka energiapuidu hinna. Tõsi, sellist mitmekordset hinnatõusu nagu see on toimund maagaasiga, küttepuidul kindlasti ei tule," prognoosib Hepner. 

Küttepuidu keskmine hind tihumeetrilt 2020. ja 2021. aasta esimese kümne kuu jooksul:

20 PÄEVA ENIMLOETUD