Menu

.      

Praegused rekordilised elektrihinnad pole Eesti eripära

  • Kirjutas BNS

Praegused rekordilised elektrihinnad pole Eesti eripära

Eesti Energia sõnul pole rekordeid purustavad elektrihinnad börsil praegu kuidagi Eesti eripära, vaid on väga kõrgel tasemel kogu Euroopas, kuna muu hulgas jaheda ilma tõttu on kasvanud nõudlus. 

"Põhjamaades on krõbedad miinuskraadid ning ka Kesk-Euroopa põhjaosas kõigub temperatuur nulli ja paari soojapügala vahel. Nord Pooli andmetest on näha, et tarbimine on eelmise aasta tasemega võrreldes praegu sõltuvalt piirkonnast kuni 10 protsenti kõrgem," ütles Eesti Energia pressiesindaja Priit Luts BNS-ile. 

Eesti Energia annab Lutsu sõnul Narva soojuselektrijaamadest praegu ligikaudu 1000 megavatti võimsust turule, lisaks toodavad Eestis elektrit veel tuuleelektrijaamad – ligikaudu 150 megavatti – ja koostootmisjaamad. Eleringi andmeil ulatus esmaspäeva ennelõunal Eesti tegelik elektritarbimine üle 1400 megavatt-tunni. 

"Ainus pikaajaline rohi kõrgete elektrihindade vastu on uute taastuvenergia tootmisvõimsuste kiirem turuletulek kogu regioonis," nentis Luts. 

Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas tõusis elektri esmaspäevane börsihind pühapäevaga võrreldes 40,3 protsenti 263,96 euroni, mis on teist päeva järjest uus elektri hinnaajaloo rekord. Päev varem ulatus hind 188,09 euroni megavatt-tunni kohta. 

Elektri börsihind on sel sügisel teinud mitmeid hinnarekordeid. Eelmine rekord pärines 7. oktoobrist, mil hind oli 178,4 eurot. Oktoobri keskmiseks hinnaks kujunes 105,61 eurot, mida on 2,8 korda enam kui aasta varem, mil kuu keskmine börsihind oli 37,62 eurot.

20 PÄEVA ENIMLOETUD