Menu

.      

Ukraina sõda ärgitas relvalubasid taotlema

  • Kirjutas BNS

Ukraina sõda ärgitas relvalubasid taotlema FOTO: Pixabay

Võrreldes aastataguse ajaga on relvalubade taotlemine tänavu lausa 38 protsendi võrra kõrgem - ühe põhjusena relvaloa taotlemisel tuuakse välja sõda Ukrainas ja sellega seotud ohutunne, kirjutab Pärnu Postimees. 

Lääne prefektuuri juhtivmenetleja Kristi Laasi sõnutsi on kõigil relvaloa taotlejatel kohustus põhjendada, miks soovitakse relvaluba taotleda või relva soetada. “Üldiselt on esmased põhjendused napisõnalised, kuid muu hulgas on mainitud Venemaa sõjategevust Ukrainas ja sellega seonduvalt turvatunde langust ning soovi end ja oma perekonda kaitsta,” avaldas Laas.

Pärnu Postimehega relvalubade teemal vestelnud kahe mehe sõnade järgi sai neil relvaloa tegemine ette võetud just enda ja pere kaitseks. Kuigi relvaloa taotlemine oli jutuks tulnud varemgi, pani Ukrainas toimuv mehed päriselt tegutsema.

Relvaluba võib taotleda Eesti Vabariigi kodanik või välismaalane, kellel on kehtiv Eesti elamisluba või kes elab Eestis elamisõiguse alusel. Relva võib üldjuhul soetada 18-, osa relvaliikide puhul 21-aastaselt.

Relvaloa taotlemiseks on vaja tervisetõendit ja esmase relvaloa saamiseks tuleb sooritada relvaeksam. Relvaloa taotlemiseks jahi eesmärgil tuleb ette näidata jahitunnistus ja kui luba soovitakse spordialaga tegelemiseks, on vajalik spordiorganisatsiooni liikmelisust tõendav dokument.

Igal aastal leidub neidki, kellele PPA relvaloa andmist sobivaks ei pea. Näiteks võivad relvaloa taotlemisel takistuseks saada kaitseväeteenistusest kõrvalehoidmine, varasem karistatus, raskekujuline psüühikahäire ja füüsiline puue, mis takistab taotletava relva õiget käsitsemist.

Mullu 24. veebruarist 21. märtsini tuli kokku 115 uut taotlust, sealhulgas 24 Lääne prefektuuris. Tänavu samal perioodil oli aga taotlusi kokku 256 uut taotlust, sealhulgas 29 Lääne prefektuuris.

20 PÄEVA ENIMLOETUD