Menu

.      

Luminor palub olla valvas võimalike armupettuste osas

  • Kirjutas BNS

Luminor palub olla valvas võimalike armupettuste osas

Luminori pettuste tõkestamise spetsialisti Veiko Kiige hinnangul on armupettus küll harvem esinev pettuse tüüp, kuid see tekitab lisaks rahalisele kahjule ka suuremat emotsionaalset stressi ja seetõttu vajab kindlasti tähelepanu. 

Armupettuse skeemi esimene pool on Kiige sõnul tavapärane. „Pettur kas võtab ise või satub ohver internetis või mõnes tutvumis- või suhtlusrakenduses kelmi otsa. Armupettuste eest ei ole keegi kaitstud, sest ohvrite seast leiab nii mehi kui naisi erinevas vanuses,“ tähendas Kiik.

„Kuigi petturid võivad suheldes rääkida meeldivat juttu ning jätta usaldusväärse mulje, jõuab varem või hiljem jutt ikka rahani. Selliseid skeeme on keerulisem läbi näha, sest ei ole ebatavaline, et suhtlus kestab pikemat aega, enne kui kelm hakkab raha küsima,” sõnas Kiik.

Raha küsimiseks võivad petturid kasutada erinevaid põhjuseid ja ettekäändeid. Kiik toob klassikaliste stsenaariumitena välja näiteks rahalised raskused, soov kohtuda, kuid puuduvad rahalised vahendid, isiklikud võlad või laenu küsimine. Samuti võidakse proovida müüa kalli hinnaga väärtusetuid asju. 

Luminori pettuste tõkestamise spetsialist tõi välja, et armupettuse juures on oluline tähele panna, et petturid rõhuvad üldjuhul ohvri empaatiavõimele, aitamise soovile ning püüavad tekitada olukorda, kus ohvris tekib kaastunne. Just asjaolu, et armupettusega tekitatakse tugevaid emotsioone ning antakse lootust uueks suhteks, teeb ohumärkide tähele panemise niivõrd keeruliseks.

Uute tutvuste sõlmimisel tasub olla ettevaatlik ning mitte kiirustada. "Otsi lisainformatsiooni Googlest või muudest avalikest kanalitest. Kasuta search by image otsingut, saamaks teada, kas tema kasutatud pildid on ka mõnel teisel profiilil. Vaata põhjalikumalt uue tutvuse profiili, värskelt loodud profiilidesse tuleks suhtuda skeptiliselt. Kahtluse korral pea nõu sõprade või pereliikmetega. Väldi isikliku informatsiooni jagamist võõrastega, keda sa ei ole päriselus näinud. Ära saada raha kellelegi, keda sa pole päriselt kohanud. Ära saada võõrastele endast pilte, videoid või muud materjali, mida võidakse kasutada sinu vastu väljapressimise eesmärgil. Juhul kui oled langenud pettuse ohvriks ja kaotanud selle tõttu raha, võta ühendust politsei ja oma pangaga," soovitab Luminor. 


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD