Menu

.      

Väikeettevõtetele võib universaalteenus avaneda novembrist

  • Kirjutas BNS

Väikeettevõtetele võib universaalteenus avaneda novembrist

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan tutvustas neljapäeval riigikogu majanduskomisjonile elektrituruseaduse muudatuse eelnõu, mille eesmärk on laiendada universaalteenust äritarbijatele; eelnõu võeti menetlusse ja universaalteenust saavad väikeettevõtted kasutama hakata eeldatavasti 1. novembrist.

"Tunnustan neid ettevõtteid, kes on juba praegu teinud omalt poolt kõik selleks, et oma ressursitõhusust suurendada ning seeläbi energiakulusid kokku hoida. Kuna ettevõtted pole praegustes kõrgetes energiahindade tingimustes kodutarbijatest kuidagi paremas seisus, plaanib riik laiendada võimalikult kiiresti neile ka universaalteenuse. See on üks abimeede suuremast paketist, millega plaanime sel küttehooajal äritarbijaid aidata," kommenteerus ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan pressiteates.

Eelnõu sätestab, et universaalteenust laiendatakse väikeettevõtetele, kus töötab vähem kui 50 töötajat ning mille aastakäive või aastane bilansimaht ei ületa 10 miljonit eurot. Lisaks kuuluks ettepaneku kohaselt universaalteenuse saajate hulka mittetulundusühingud, sihtasutused ja füüsilisest isikust ettevõtjad, kes ostavad elektrienergiat aastase mahuga kuni 1 gigavatt-tund. Universaalteenus kehtiks neile 2023. aasta lõpuni.

Universaalteenust osutavatel elektrimüüjatel on õigus teha ettepanek viia universaalteenusest kõrgema hinnaga elektrit ostev äritarbija üle universaalteenusele. Erinevus võrreldes kodutarbijate universaalteenusele viimisega seisneb selles, et äritarbija peab vähemalt kaks päeva enne võimalikku üleviimist teada andma, kui ta on universaalteenusega üleminekuga nõus.

Eelnõu näeb ka ette, et juhul, kui universaalteenuse jaoks elektrit tootvatest Enefit Poweri tootmisseadmetest äritarbijate teenindamiseks ei piisa, võetakse tootmishinna arvutamisel aluseks ka teisi tootjale kuuluvaid seadmeid ning sellisel juhul võib kodutarbijale ja äritarbijale kehtiv hind erineda.

Riigikogu majanduskomisjon otsustas majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi esitatud seadusemuudatuse ettepaneku menetlusse võtta. Eelnõu peab läbima riigikogus kolm lugemist ning universaalteenust saavad äritarbijad kasutama hakata pärast seaduse jõustumist. Eeldatavasti võiks see võimalus avaneda 1. novembrist.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD