Menu

.      

Tõelist külma ennustatakse novembri teiseks pooleks

  • Kirjutas BNS

Sünoptikud ja ilmatargad ennustavad, et esimest lund võib oodata juba novembri keskpaigas, mil ilm läheb külmemaks.

Keskkonnaagentuuri juhtivsünoptik Taimi Paljak möönis, et lähiajal püsivad õhutemperatuurid päeval plusspoolel. Külmalained on lühiajalised ja vaid mõnel ööl langeb õhutemperatuur alla 0 kraadi.

«Ühena usaldusväärsetest ilmamudelitest prognoosib Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskus lähema kuu jooksul keskmisest 1-3 kraadi, mõnel päeval kuni 5-6 kraadi kõrgemat keskmist temperatuuri,» ütles juhtivsünoptik ja lisas, et külmema õhu sissetungi on tõenäoliselt sagedamini oodata novembri teisel poolel, mil võib hakata ka lund sadama.

Paljak lisas, et praegustele andmetele tuginedes ei jää esimene lumi maha. Püsiv lumikate tekib tema sõnul tõenäoliselt idapoolsetes maakondades detsembris, Lääne-Eestis veel hiljem.
Küsimusele, kas lähiajal on oodata sama tugevat tuult ja tormi nagu üle-eelmisel nädalal, vastas Paljak eitavalt. «Lähipäevil tugevneb tuul rannikul vahetevahel puhanguti 15, laupäeval Soome lahe ääres kuni 18 m/s, aga tugevamat tormi esialgsetel andmetel lähema nädala jooksul oodata pole.»

«Loomad ei ole veel päris talveunne jäänud ja mesikäpp keerab veel neli korda külge, enne kui unne jääb. Nüüd tuli noorkuu ja noore kuu esimene ots ilmselt natukene veel trikitab,» ütles ilmatark ja metsavana Arvo Saidla, kes arvas sarnaselt juhtivsünoptikuga, et päris külmaks võiks minna novembri keskpaigast.

Samas sõnas Saidla, et kuna nii tänavune suvi kui ka sügis on olnud ekstreemsust täis, ei saa välistada, et püsivad miinuskraadid võivad tulla juba varem. «Tuleb järsk külmaperiood. Millal, jään vastuse võlgu,» lausus Saidla.

Küsimusele, millal esimene lumi maha võiks sadada, ütles metsavana, et vahetult enne kadripäeva. Ta lisas, et talve esimene pool on pehmem, veebruar ja märts aga talvisemad.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD