Menu

.      

Ukrainas avati Eesti aukonsulaat

  • Kirjutas BNS

Fotod: Erik Peinar / Riigikogu Kantselei.

Riigikogu esimees Lauri Hussar avas kolmapäeval Ukrainas Žõtomõris Eesti aukonsulaadi, mis on Eesti esimene aukonsulaat Ukrainas.

Hussari sõnul näitab aukonsulaadi avamine, et Eesti soovib tugevdada ja süvendada kahe riigi suhteid. „Eile Kiievis toimunud kohtumistel Ukraina presidendi, parlamendi esimehe ja peaministriga kinnitasin Eesti vankumatut toetust Ukrainale võitluses agressioonisõda jätkava Venemaaga. Me jätkame Ukraina igakülgset toetamist kuni Ukraina võiduni,“ ütles ta.

Fotod: Erik Peinar / Riigikogu Kantselei.

Hussari sõnul oli Eesti üks esimesi riike, kes alustas Venemaa täiemahulise sissetungi järel Ukraina ülesehitamist. Žõtomõri oblastis on Eesti rajanud Ovrutši linna lasteaia, rahastanud purustatud Malõni silla kapitaalremonti ning alustab koos Olena Zelenska Fondiga sõjas orvuks jäänud Ukraina lastele peremajade ehitamist. „Oma tegevusega tahame ka liitlastele näidata, et Ukraina ülesehitamine pole mitte ainult vajalik, vaid see on ka võimalik,“ ütles Hussar.

Tema sõnul on tööde eesmärk aidata üles ehitada jõukat Ukrainat ja Žõtomõri piirkonda, kus Eesti ja Ukraina ettevõtted, ülikoolid ja inimesed saaksid teha vabalt koostööd. „Aukonsul on võtmeisik Eesti ja Žõtomõri vaheliste kontaktide loomisel ja suhete arendamisel ning vajadusel Eesti kodanike abistamisel konsulaarküsimustes,“ ütles riigikogu esimees ning soovis Eesti aukonsulile Mõkola Sõtšenkole edu ja jõudu.

Eesti suursaadik Ukrainas Annely Kolk ütles, et Žõtomõri linnas asuv aukonsulaat võimaldab veelgi suurendada Ukrainale antavat abi. „Mul on hea meel, et Eesti aukonsuli esindus Ukrainas on just Žõtomõri regioonis. Juba kaks aastat on tegemist Eesti jaoks prioriteetse arengukoostöö- ja ülesehituse piirkonnaga, mida ilmestab ka rekonstrueeritud silla ehitus eelmise aasta sügisel,“ sõnas suursaadik.

Aukonsulaat asub lisaks Eesti kodanike abistamisele edendama ka Ukraina ja Eesti vahelist kaubandust ja ärisuhteid. „Koostöös aukonsuliga on võimalik konsulaadi ruume kasutada ka Eesti keskusena erinevate äriprojektide esitlemiseks, kultuurivahetuseks ning muudeks tegevuseks riikidevaheliste suhete arendamisel,“ tutvustas Kolk.

Tegu on esimese Eesti aukonsulaadiga Ukrainas pärast seda, kui Venemaa annekteeris Krimmi. Aukonsuli põhiülesanneteks on Ukraina ülesehitamise ja arengukoostöö edendamise kõrval Eesti kodanikele konsulaarabi andmine ning majandus- ja kultuurisuhete edendamine.

Žõtomõri linnas asuv Eesti aukonsulaat asub aadressil Kiievi tänav 10.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD