Menu

.      

Vana Juliuse kalendrit järgivates õigeusu kogudustes on jõulud

JÕULUJUMALATEENISTUSED • Eile ja täna, 6. ja 7. jaanuaril tähistatakse õigeusu vana Juliuse kalendri järgi jõule. Sel puhul toimuvad jumalateenistused Võru Suurkannataja Ekaterina ja Mõniste-Ritsiku kirikus. Mõned Võrumaa kirikud aga pidasid jõuluteenistused ära juba 24. ja 25. detsembril.


Tänaseks päevaks tähistatakse valdavas enamuses maailma õigeusu patriarhaatides ja autonoomsetes õigeusu kirikutes jõule uue kalendri järgi. Ka Eesti apostlik-õigeusu kirik tegi 2011. aasta suvel läbi kalendriuuenduse ja läks üle niinimetatud reformitud Juliuse kalendrile. Selle kohaselt määratakse liikuvad pühad, näiteks ülestõusmispüha, suure paastu algus ja nelipühad, Juliuse ehk vana kalendri järgi, liikumatud pühad nagu jõulud, Issanda ristimise püha ja pühakute mälestuspäevad aga uue (Gregoriuse) kalendri kohaselt. Sellest hoolimata jääb otsus selle kohta, kas pidada jõulujumalateenistusi detsembris või jaanuaris iga koguduse enda otsustada. Obinitsa Issanda Muutmise kogudus, näiteks, tähistas jõulud uue kalendri järgi detsembris ära.


Paljuski sõltub otsus kohalikust traditsioonist. Põlvamaal asuva Värska Püha Gregoriuse koguduse preester Sakarias Leppik pidas jõulude õhtuteenistuse 24. detsembril ja jõululiturgia 25. detsembril. „Et aga Setumaal on elava suulise pärimuse varal rahvakalender hiliste slaavi mõjude tõttu Julianuse kalendriga lahutamatult seotud, pean jõuluteenistused ka vana kalendri järgi. On inimesi, kelle sakraalne elurütm kulgeb piki vana kalendrit,” ütleb Leppik.


Võru Suurkannataja Ekaterina kirikus on selle nädala reedel ja laupäeval samuti jõule tähistavad jumalateenistused. Kirikusse on suurte pühade puhuks oodata palju rahvast. Kuna koguduses on nii eesti kui vene keeles rääkivaid liikmeid, kuuleb jumalateenistustel mõlemat keelt.


„Tavaliselt vaatan ma, palju inimesi tuleb. Kui tuleb rohkem eestlasi, siis vastavalt sellele räägin jumalateenistuse ajal ka eesti keeles,” ütleb Võru koguduse preester Stefan Fraiman.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD