Menu

.      

Võrumaal loetud kümme protsenti elanikest, võru keele oskuse kohta veel andmeid pole

RAHVALOENDUS • Eilse seisuga oli Võrumaal interneti teel loendatud kümme protsenti inimestest, kes olid möödunud aasta alguse seisuga arvestuslikult maakonna elanikud. Võru keele oskuse kohta veel andmed puuduvad.


Tegemist on loendusega internetis, mis kestab kuni jaanuari lõpuni. Võrreldes teiste maakondadega on Võrumaa elanikud olnud ühed laisemad loendajad, eilse seisuga oli loendatud vaid kümme protsenti elanikest, samas kui Tartumaa elanikest oli loendatud juba 16 protsenti. Võrumaaga samal tasemel püsivad Valga- ja Põlvamaa. Veel kehvemas olukorras on Ida-Virumaa, kus loendatud on vaid kaheksa protsenti elanikest. Tegemist on siiski esialgsete andmetega, sest arvestuses sisalduvad ka topelt loetud inimesed, kes eemaldatakse pärast loenduse lõppu.


Võru- ja Setumaa elanikud saavad ankeeti kanda ka oma võru või setu keele oskuse, ent keelte kohta veel esialgsed andmed puuduvad. Nagu seletas rahvaloenduse kommunikatsioonispetsialist Karin Volmer, võetakse võru keele oskajate andmed kokku hiljem, siis kui loendus läbi on. Jooksvalt väljastab statistikaamet ainult täidetud isikuankeetide arvu kokku ja maakondade lõikes.


Volmer lisas, et tõenäoliselt pole võimalik võru keele kohta mingit väljavõtet teha ka interneti- ja tavaloenduse vahepeal, kuna selleks ei jää lihtsalt aega – selle kahe nädala jooksul tuleb välja sorteerida kõik topelt täidetud ankeedid ja need aadressid, kuhu rahvaloendajad peavad minema.


„Loendus on aga siiski hea võimalus oma murdekeeleoskus kirja panna ja me väga loodame, et kõik Võrumaa elanikud täidavad ankeedi hea meelega ära,” märkis Volmer.


Möödunud aasta alguse seisuga oli statistikaameti arvestuse kohaselt Eestis 1,32 miljonit elanikku, sellest Võrumaal 35 063 ja Võru linnas 13 078 elanikku.


Eestis toimub rahvaloendus alates aasta algusest kuni 31. märtsini. Esimese kuu jooksul saavad Eesti alalised elanikud vastata küsimustikule internetis veebiaadressil www.REL2011.ee. Rahvaloendusel saavad enda kohta ankeedi täita kõik üle 15aastased Eestis püsivalt elavad inimesed, laste eest täidavad ankeedi nende vanemad või hooldajad. Neid, kes e-loendusel ei osale, külastavad rahvaloendajad ajavahemikus 16. veebruar – 31. märts.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD