Menu

.      

Tsooru poepidaja koondab poodnikke ühiselt tegutsema

Entusiasmi täis staažikas poepidaja Arvo Tamm oma Nursi poe kontoriruumis edasistest plaanidest kõnelemas.	  Foto: Võrumaa TeatajaKAUBANDUS • Enam kui 20 aastat Tsoorus poodi pidanud Arvo Tamm, kes on tuntust kogunud sigarettide piirhinna vastase võitlusega, on asunud otsima võimalusi piima ja leiva hinna alandamiseks, koondades selleks Lõuna-Eesti maakondade väikepoodnikke.

„Püssirauad ajame tuliseks,” on Tamm entusiasmi täis. Idee on kutsuda kaupmehed kokku ning hakata ühiselt tellimusi esitama piima- ja leivatööstustele, et saada kaup kätte vabrikuhinnaga. „Leiame koos ruumi, kus tootjalt kaupa otse vastu võtta,” kirjeldab ettevõtja oma eesmärki. Ühise tegevuse tulemusel peaks maainimene saama piima normaalse hinnaga kätte.

„Praegu ostan piima ja koore Maximast,” ei tee Tamm saladust, kust pärineb Tsooru ning Nursi poodide kaup. Ta näitab Maxima Boonus+ kaarti, millega suuremad ostjad saavad Maxima niigi soodsa hinnaga kaubalt veel täiendavalt viieprotsendilist allahindlust. Maximast kauba ostmiseni on viinud tõsisasi, et seal on kaup ostjale odavam kui väljamüügihind hulgifirmas AS A.M.F. Muid piimaga kauplevaid hulgifirmasid Võru kandis pole, seetõttu on sunnitud A.M.F.-ist oma kauba lisaks väikepoodidele ostma ka näiteks lasteaiad ja koolid.

„Vihkan ebaausat konkurentsi, mida soodustavad vabrikud ja riik,” kõneleb Tamm ja toob näite, et piim maksab A.M.F.-i hulgilaos 56 senti liiter, samas kui kaubandusketid müüvad seda 50 sendiga liiter. „Meie ei saa kaupa isegi hulgimüügist sellise hinnaga, millega müüvad kaubandusketid,” võtab Tamm kokku väikepoodnike raske olukorra. Paljuski väikepoodidele rakenduva kõrgema hinna tõttu on paljud väiksemad poed oma uksed sulgenud, mistõttu on vähenenud konkurents kaubanduses. Tamm on oma 20aastase erakaupmehestaaži juures ise näinud korduvalt pealt, kuidas väikepoe sulgemise järel on samas piirkonnas asunud ketipood oma hinda tõstnud. Kokkuvõttes tähendab konkurentsi suretamine tarbijale kõrgemat hinda. Eesti on omakorda Euroopas üks kiirema toiduainete hinnatõusuga riike.

Rõuges asuva Pere poe pidaja Raivo Kikas ütles kolleegi initsiatiivi kommenteerides, et sellest võiks küll kasu sündida, sest muidu peavad väikepoodnikud kasutama soodsa hinnaga kauba hankimiseks suurte kettide kampaaniaid. „Tähtis on, et saatelehed oleks, ja load olemas,” lisas ta.

Kikas rääkis, et võtab praegu katseks Noprist koort ja kohupiima, et proovida, kuidas tarbija selle vastu võtab. Kui varem müüsid tehased kampaaniakaupu ka väiksematele poodidele, siis nüüd saavad neid vaid suuremad marketid.

Eesti piiri ääres Vastse-Roosal väikepoodi pidav Metsavenna talu peremees Meelis Mõttus ütles, et tema planeerib arengut, kus poodi ei võeta üldse müügile suurtööstuste toodangut, vaid müüakse ainult kohalikku kaupa. „Kohalikud moosid, piimatooted, kanaliha ja munad,” loetles ta võimalikke müüdavaid tooteid. Metsavenna poe tulevik on selline, et müügil on ainult 30 km raadiuses valmistatud käsitöö ja toiduained. Isegi leib ja sai saavad kohapeal tehtud, samuti kavandab ta piimatoodete tootmist. Tubakatoodetega ta üldse ei kauple ja ka alkoholi ostetakse üha vähem.

Tubakatooted sunnivad muud kaupa kallimalt müüma

Arvo Tamme tubakatoodete piirhinna vastane võitlus on seni läinud kurtidele kõrvadele, kuigi väikestes maapoodides võib sigarettide müük moodustada kolmandiku käibest ja kui nende müügile on võimalik piirhinna tõttu otsa panna vaid kuus-seitse protsenti, siis tuleb poe käigushoidmiseks tõsta muude toodete, näiteks piima ja leiva hinda. Kokkuvõttes on tekkinud olukord, kus esmavajalikud toiduained on maapoes märksa kallimad kui linnas suurtes ketipoodides, samas on vabaturgu kiitvas Eestis kehtestatud ühele kaubagrupile piirhind, nagu see oli NSV Liidus.

Tamm on piirhinna kehtestamise jälgi ajanud nii Riigikogus kui valitsuses, aga seni edutult. Näiteks Riigikogu eelmise koosseisu majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas ütles talle, et pole piirhinnast kuulnudki. Lõpuks selgus, et piirhinna kehtestamise taga on rahandusministeerium, ent sealt oli väidetud, et see on Euroopa Liidu soovitus.

Tamm on seisukohal, et piirhind tuleks kehtestada hoopis piimale ja leivale kui põhilistele toiduainetele ning näiteks ka ravimitele, millel on kõrge apteekide juurdehindlus, mitte aga tervistkahjustavale kaubale nagu sigaretid. Piirhinna tõttu on väikepoodnikud nurka aetud, seetõttu teeb Tamm meeleheitliku sammu ja asub poepidajaid koondama. Tamm kutsub kõiki väikepoodnikke endaga ühendust võtma, temaga saab kontakti telefonil 504 2451 või e-postiaadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Tamm rääkis, et astus ka väikeettevõtjate ühenduse EVEA liikmeks, kuna liikmed müüvad üksteisele kaupa kümme protsenti odavamalt, samuti lubasid EVEA esindajad hakata piirhinna küsimusega tegelema.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD