Menu

.      

Ettevõtlik Haanja vald: Haanja valla märksõna on „koostöö”

Vanemmaakorraldaja Tiina Zuppur ja vallavanem Juri Gotmans.  Suur Munamägi koos vaatetorniga on Lõuna-Eesti tuntuim turismiobjekt ja ühtlasi Haanja valla sümbol. Foto: TAIMI PLADO• Haanja vald: Elanike arv 1173. Üks akstsiaselts, 48 osaühingut, 85 füüsilisest isikust ettevõtjat, 41 mittetulundusühingut. •

Rahvaarvu näitajaga asub Haanja vald Võrumaa valdade seas viimases kolmandikus. Töötute osakaal tööjõulisest elanikkonnast on alla riigi keskmise, ettevõtetete arv elaniku kohta on maakonna keskmine ja mittetulundusühingute arv elaniku kohta maakonna suurimaid. Võib öelda, et ettevõtlust ja ettevõtlikke inimesi Haanja maile jagub ning ettevõtlusstruktuur on sarnane teiste piirkondade omaga. Ettevõtted on pisikesed ja tegevusvaldkondadeks peamiselt põllumajandus, turism ning puidutööstus.

„Me oleme pisikesed ja kui koostööd ei tee, jääme veel pisemaks!”

Valla vanemmaakorraldaja Tiina Zuppuri sõnul ei ootagi nad sinna suurettevõtteid ja ka valla arengukavas on sõnaselgelt öeldud, et eelistatakse keskkonnasõbralikku väikeettevõtlust. Vallavanem Juri Gotmans lisab, et looduslikud tingimused ei soosi Haanja kuplite vahel intensiivpõllundust. Sinna sobibki nišipõllumajandus – ökotoodetele orienteeritud tootmine või väga spetsiifilised harud, näiteks kitsekasvatus.

Kui Haanjasse peaks soovima tulla mõni suurettevõte, siis suunatakse ta piirkonda, kus on tööstusalad, näiteks Võru linna, Võru valda, Vastseliina või Rõugesse. Vallavalitsusel on olemas hea ülevaade sellest, milliseid tootmismaa projekte ja tingimusi pakuvad naabervallad. „Võrumaa on väike ja meil on huvi, et ettevõtlus jääks oma maakonda. Oluline on, et inimesed ei peaks tööotsinguile minema Tallinnasse või Helsingisse, siis säilib elu ka Eesti kagunurgas,” selgitab vallavanem. „Me oleme pisikesed ja kui koostööd ei tee, siis jääme veel pisemaks!”  

Seotud lood

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD