Menu

.      

Eluruumid jäävad tühjaks

Tühjaks jäänud elumaja Võrus Võlsi tee ääres, kust leiti aasta algul skeletistunud mehe surnukeha.    Foto: Google StreetViewHÄÄBUMINE • Ajakirjandus maalis mõned päevad tagasi dramaatilise pildi Valga linnast, kus ligi 6600 eluruumist seisavad tühjalt ligi 1000. Juttu on sellest, et eluasemed jäävad tühjaks, kuna inimesed kolivad Valgast ära ja uut rahvast asemele ei tule.

Võru linnas ilmestas maja tühjaks jäämist juhtum aasta algusest, kus ühest elumajast leiti meesterahva skelett. Uurimine näitas, et inimene võis olla juba pool aastat enne seda surnud ja mitte keegi ei pannud tema kadumist tähele.

Võrust jääb kohati mulje kui kummituslinnast, kus on küll majad, aga neis pole elu. Silma järgi hinnates on Võrus juba pooled majad tühjaks jäänud.

Loenduse numbrid näitavad siiski, et nii hull seis ei ole. Küll on aga lugu paha Meremäe ja Misso vallas, kus varsti on tühjad juba pooled eluruumid. Pole ime, et Misso vald on asunud tühjaks jäänud majadesse ja korteritesse terve Eesti pealt elanikke otsima.

Kui Valga linna olukorda, kus tühje eluruume on 15 protsenti, nimetatakse väga hulluks, siis on statistikaameti andmetel Kagu-Eesti linnadest veel hullem olukord Otepääl, kus tühjade eluruumide osakaal oli 2011. aasta lõpu seisuga tervelt 22 protsenti, ja Antsla linnas, kus tühjade eluruumide osakaal 18 protsenti. Kümme aastat varem, 2000. aasta loenduse alusel oli Otepääl tühje eluruume vaid neli ja Antslas seitse protsenti. Valga linna olukord pole selle taustal üldse hull ja on sarnane Võruga, kus tühje eluruume on loenduse andmetel 12 protsenti.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD