Menu

.      

Võrumaa uued väljakutsed

Andres Kõiv, Võru maavanemVõru maavalitsus osaleb partnerina territoriaalkoostöö projektis, mille peamine eesmärk on ettevõtluse edendamine piirialadel ning väike- ja keskmiste ettevõtete ekspordi ning rahvusvahelistumise toetamine. Projekti kõige mahukamaks tööks kujuneb kaheksa tööstusala tehnilise dokumentatsiooni koostamine kuni ehitusprojektini. Hetkel on välja kuulutatud hange kaheksa Võrumaa tööstusala teostatavus- ja tasuvusanalüüsi ning turundusplaani koostaja leidmiseks. Lisaks on Võrumaa ettevõtjatel programmi vahenditega võimalus külastada kohalikke ning rahvusvahelisi messe Peterburis, Riias ja Tallinnas. Toimuvad ettevõtjate koolitused, antakse välja Võrumaad kui potentsiaalset investeerimiskeskkonda tutvustav brošüür ja palju muud.

Tööstusalad on plaanis luua Võru linna ja valda, Antslasse, Rõugesse, Vastseliinasse ning Missosse. Konkurss toimub Eesti, Läti ja Vene piirialade majanduslikku ning sotsiaalset integratsiooni toetava projekti raames, mille sisu on koostöö, laiendamaks äritegevuse võimalusi.
Koostatava plaani eesmärk on anda ülevaade tööstusalade arendamise võimalustest ja viisidest. Samuti tuleb koostada investeerimis- ja tegevuskavad: määratleda töömahud, piiritleda teostamise järjekord ning etapid. Teostatavus- ja tasuvusanalüüs peab hõlmama ka tööstusalade turundamist potentsiaalsetele sihtgruppidele.

Miks ma seda väga oluliseks pean ja miks me seda kõike teeme? Ilmselt saavad kõik Võrumaa ja Kagu-Eesti inimesed aru, et meie kõige suurem probleem on väljaränne, selle suurimaks põhjuseks omakorda töökohtade nappus. Olen veendunud, et inimesed mitte niivõrd ei soovi, vaid on sunnitud siit lahkuma seoses töökohtade nappusega.

Ka praegu pole kaugeltki põhjust arvata, et Tallinnas või väljaspool riigipiiri poleks neid inimesi, kes sooviksid just Võrumaale kolida, et siinses eluterves keskkonnas oma peret luua või lapsi kasvatada. Neid inimesi on, kui ainult oleks väärilist tööd.

Võrumaa üheks tugevuseks saab pidada meie piiriäärsust ehk geograafilist asukohta. Seda potentsiaali pole piisavalt ära kasutatud ja läbi tööstusalade arendamise saame orienteeruda nendele välismaistele firmadele, kes praegu ekspordivad oma kaupa Venemaa turule ning on huvitatud oma tegemiste laiendamisest või ümberkolimisest.

Läbi ettevõtetele tegutsemiseks paremate tingimuste loomise lahendame sammhaaval ka meie endi suurimat probleemi, millel eespool peatusin. Mul on hea meel, et projekti elluviimiseks panustavad kolm riiki (Eesti, Läti, Venemaa), lepe on saanud allkirjad ja võime esimese etapi töödega algust teha.

Soovin tunnustada kõiki projekti kaasatud omavalitsusjuhte koostöö eest! Eriliselt tahaksin välja tuua väikse, aga tubli Misso vallavalitsuse ja -volikogu tegevuse sellel suunal. Vaatamata oma väiksusele on Misso vallavalitsus algatanud oma initsiatiivil vallas samad tegevused piiriala vahetus läheduses. Nii saab kahe organisatsiooni, Võru maavalitsuse ja Misso vallavalitsuse koostööna seal ette valmistatud piiriäärne ala võimalikuks investorite meelitajaks.

Läti teeb praegu jõulisi pingutusi eesmärgiga võtta kasutusele Euroopa ühisraha. Ka lätlased omavad piiri Venemaaga ja arvestades Riia sadamat võib eeldada, et sealne valitsus püüab varem või hiljem piiriäärsust oma kasuks pöörata. Ühesõnaga – need võimalused, mis on meile antud seoses piiriäärsete aladega, ei oota lõputult.

On suur rõõm tõdeda, et üha rohkem on hakatud mõistma töökohtadega seotud vajadusi. Viimane tagab nii noortele kui ka vanematele elanikele sissetuleku ja annab võimaluse saada kodukandis tööd. Töötavad noored panevad oma lapsed siinsetesse lasteaedadesse ja koolidesse. See omakorda võtab päevakorrast maha põhjuse kulutada energiat ühe või teise koolihoone sulgemise arutelu üle.

Me peame tähelepanu pöörama uutele kasvuvõimalustele majanduses. Selle nimel tuleb ühiselt oluliselt enam pingutada. Mida pikemalt venitame, seda rohkem lahkub siit inimesi. Meil on viimane aeg aru saada, et vanaviisi enam ei saa.

Võime lõputult Tallinna suunas rusikat viibutada ja väita, et regionaalpoliitika on ebaõnnestunud. Ma ei pea seda õigeks – tuleb valida teine tee: otsida ja leida ise lahendusi ning need ellu viia. Ma pole rahul, et inimesed lahkuvad maakonnast ning seda olukorras, kus mitmed kohalikud eelised ja võimalused on kasutamata. Võrumaal on juba asukohast lähtuvalt nii palju potentsiaali, et tuleb panna käed külge. Praeguse projekti raames tuleb luua tööstusparke, kus tegutseksid ettevõtted, mis annaksid inimestele tööd.

See pole küll kiire ja kerge tee, kuid see on võimalus, mida peame maakonna tulevikule mõeldes kindlasti ära kasutama.

20 PÄEVA ENIMLOETUD