Menu

.      

Võru ilusaim lillepeenar asub Kreutzwaldi tänaval

Vaade Kreutzwaldi 17-le vastasmaja katuselt.   Fotod: Võrumaa TeatajaKaunis peenar Kreutzwaldi 17 ees rõõmustab nii majaelanike kui ka möödujate silma. Foto: IRJA TÄHISMAAAIAILU • Pealkiri sai üsna uljas, kuid olles elanud Võru linnas juba kolm aastat ja siin ohtralt ringi jalutanud, ei ole ma näinud ühtegi nii kauni lillepeenraga kortermaja, kui on Kreutzwaldi 17 juures. Kuna ka mu tuttavad ei teadnud teist seesugust, siis tekkis mõte uurida lähemalt, kust selline ilu tekkinud on ja keda selle eest tänama peab.


Kreutzwaldi 17 on huvitava ajalooga maja. See ehitati elanike enda eestvõttel ja nende oma raha eest. Kuna tollal oli nõukogude aeg ja kõik käis range korra järgi, siis polnud omal initsiatiivil maja ehitamine lihtne – selleks tuli teha tõsiseid jõupingutusi. Kõigepealt tuli luua kooperatiiv. Selleks tuli kokku ajada inimesed, kes hakkaksid kavandatavas kooperatiivelamus elama. Inimeste niinimetatud kokkukorjamisega asus aktiivselt tegelema Aime Ingver, kellest sai ka üks maja esimesi elanikke. Järgmine samm oli ehitusloa taotlemine. See saadi aastal 1964 ja aasta hiljem võidigi ehitusega pihta hakata. Aastal 1966 oli maja koos 48 korteriga valmis.
Tänu nende naiste tööle ja vaevale on maja ees hingesoojendav aed (vasakult): Milvi Tuvikene, Helve Minka, Zinaida Teppo, Aime Ingver ning Asta Toom. Foto: IRJA TÄHISMAA

Küsimusele, millal sai alguse majaesist kaunistav uhke lillepeenar, räägib Kreutzwaldi 17 korteriühistu esimees Asta Toom, kes samuti majas algusest peale elab, et tema mäletamist mööda loodi see aastal 1968. Aime Ingver lisab, et siis polnud ta muidugi veel nii suur kui nüüd, vaid poole väiksem. Niisugune nagu praegu on ta olnud umbes kümme aastat.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD