Menu

.      

Kelle ideed on säravaimad?

Kuivõrd sügisel läheb jälle lahti nii-öelda mäng linna peale, siis on nii võimuesindajad kui ka võimukukutajad järjest aktiivsemad. Nii „troonil”-olijad kui ka „trooni” pretendendid jooksevad või jalad rakku, et ühtki olulist üritust – raamatuesitlus, kunstinäitus, uue hoone avamine – maha ei magaks. Küll pärast valimisi on aega jalad seinale lüüa, praegu on tarvis tegutseda!

Energiat ei hoia kokku keegi. Võru linna on haaranud tohutu ehitustegevus –  järgemööda tehakse korda Katariina allee, Kreutzwaldi tänav ja Petseri tänav. Ikka selleks, et võrukestel oleks ilusam elada, kõlab ametlik lugulaul. Kui ausat juttu räägitaks, siis tuleks ilmselt tunnistada, et maniakaalne ehitamine on läinud lahti selleks, et sügisel oleks põhjust hõisata: „Uhke Võru üle!”

Kui võimulolijad on Võru üle uhked, siis opositsioonilised jõud on vastupidist meelt. Nende arvates tuleks palju asju teisiti teha. „Eenmaa ajal kinni pandud linnavalitsuse uksed tuleb inimestele uuesti lahti teha!” kuulutab geniaalse nimega valimisliitu VVV ehk „Võru vajab võimekust!” organiseeriv vana poliitikahunt Tõnu Anton. „Võim peab olema rahva hüvanguks,” jutustab sinisilmne uus tulija Anti Allas. Ülihästi sarmikat džentelmeni etendada oskav koordinaator Toomas Paur, kes mahuks ilmselt läbi igast uksepilust, ütleb, et linnavalitsus on vaja täita inimestega, kes seal niisama ei istuks, vaid lõpuks ometi tööle hakkaks.

Palju kära, aga kas ka villa? Linnapea Jüri Kaver pareerib, et linnavalitsus on niigi avatud ja tema telefoninumber on kõigile teada. Tõepoolest – mitmel korral on nähtud, kuis linnapea end kõrgiks ei tee ja linnainimestega tänava peal juttu ajab. Lisaks sellele elab ta ka siinsamas – Karja tänaval.

Ent Võru linna inimesed on ka valimisliidu kandidaat Tõnu Jõgi, kes on juba linnapea olnud, linna piiril Võlsil elav Andres Kõiv, kes on olnud abilinnapea, ja ka Anti Allas, kes on poliitikas uus tulija. Tõsi, Allase vastasleer väidab kangekaelselt, et ta kuulub niinimetatud Rõuge klanni nagu Jaak Pächter ja Kalvi Kõva ning et Võru linn huvitab teda vaid seepärast, et ta lapsed käivad siin lasteaias.

Olgu kuidas on – seekordne võitlus tuleb väga põnev ja pinev, sest mõtteid ning entusiasmi, mis ju peamine, paistab olevat nii mõnelgi osalejal. Sellegipoolest tuleb tunnistada, et hetkel tundub kõige ärksama silmavaate ja energiaga Tõnu Anton, kes tulistas ideid kui kuulipildujast. Kas äkki seepärast, et ta võib seda teha vabalt, partei suuniste ja juhisteta?

20 PÄEVA ENIMLOETUD